Utomhus. Även i slottsparken vid Tyresö slott kan man få gifta sig genom Svenska kyrkan. Foto: Petter Beckman

Nu skrider fler fram till altaret igen

Under pandemin har antalet giftermål och dop minskat. Men nu när restriktionerna har lättat så har efterfrågan på tider för dop och vigsel ökat i Tyresö igen.

  • Publicerad 09:03, 14 aug 2021

Det känns som att de tycker att det är en lättnad att de äntligen får ha fest och träffa nära och kära

I Tyresö kyrka är det nu full rulljans och som innan pandemins start är det återigen så gott som fullbokat med vigslar ända fram till och med oktober.

– Det är många som sköt upp sin vigsel i fjol som återkommer nu. Flera känner jag igen namnen på sen förut, säger Hasse Frisk, bokningsansvarig Tyresö församling.

God stämning

Även om man får vara upp till 300 sittande personer inomhus så gäller fortfarande max 50 personer i privata festlokaler. Dessutom ska restriktionerna hållas och kyrkorna rymmer även i vanliga fall begränsat med besökare.

– Jag upplever att man begränsar till närmsta släkten och närmsta vännerna. I kyrkan har vi stenhårda restriktioner med max fyra på varje bänk och en plats emellan, säger Hasse Frisk.

Han arbetar själv i kyrkan en gång i månaden som vaktmästare. Han är då med vid vigslarna, och berättar att stämningen har varit god.

– Det känns som att de tycker att det är en lättnad att de äntligen får ha fest och träffa nära och kära, säger han.

Äldre blir döpta

Det är också ett högre intresse för dop igen. Till skillnad från vigslar, som bara äger rum i Tyresö kyrka och ibland i slottsparken vid Tyresö slott, finns det extratider för dop i Bollmoradalens kyrka och Trollbäckens kyrka.

– Dopen har ökat markant och det vi märker är att det nu är vanligare att barn upp till 1,5-2 års ålder döps, säger Hasse Frisk.

Han förklarar det med att barnen har hunnit växa när de har avvaktat med dopet och berättar att man i vanliga fall ofta döper sitt barn inom 6 månader från födseln.

Rent statistiskt är det fortfarande färre som gifter sig än före pandemin och det är färre som gifter sig än i fjol.

Det senare kan förklaras av de hårdare restriktionerna som kom i och med den tillfälliga pandemilagen i januari i år, under 2020 så fanns inte denna.

Glädje. I Tyresö kyrka rullar bokningarna in för vigslar nästan som förut igen. Foto: Josefine Avelind

Bröllop, dop och skilsmässor

I Tyresö gifte sig cirka 130 par under 2020, inklusive borgerliga vigslar. Det är en dryg halvering jämfört med 2019. Under 2021 har hittills 35 par gift sig mellan januari och maj i Tyresö, vilket är också det nästan en halvering jämfört med samma period 2019 och 2020.

2020 vigdes cirka 9000 par inom Svenska kyrkan. Det är mer än hälften färre par än 2019. Statistik saknas ännu för 2021.

Antal vigslar totalt, inklusive borgerliga, var cirka 38 000 år 2020, vilket var nästan en tredjedel färre än 2019. Det är den lägsta siffran hittills under 2000-talet.

Under 2020 döptes cirka 31 000 personer i Svenska kyrkan, vilket är nästan en halvering jämfört med 2019.

Under 2020 skiljde sig cirka 26 000 par i hela landet, det är cirka 200 fler än 2019. Fram till och med maj i år har cirka 10 000 skilsmässor genomförts, det är cirka 900 färre än 2019 och cirka 550 färre än 2019, under samma period.

Källa: SCB, Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre

Det här gäller under pandemin

Nu får man vara upp till 300 personer på arrangemang inomhus med anvisade platser. Är det inte anvisade platser så gäller 50 personer. Om vigseln eller dopet är i en privat festlokal efter sammankomsten i kyrkan så är det max 50 personer som gäller.