Cellprovsanalyserna i Stockholms läns landsting hör till de mest exakta i landet. Foto: Mitt i

Nu skickas cancertest ut till 20 000 kvinnor

Kvinnor som uteblivit från cellprov mot livmoderhalscancer får nu testkit hemskickade. Detta för att fler cancerfall ska upptäckas tidigt.

  • Publicerad 17:37, 21 aug 2018

I höst kommer 20 000 kvinnor i Stockholms län få ett självtest för att upptäcka livmoderhalscancer hemskickat.

Detta sedan det visat sig att många kvinnor inte kommer till de cellprovtagningar de kallas till. I Stockholms läns landsting erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 64 år kostnadsfri provtagning.

Hemtest kommer nu i brevlådan till dem som under en längre tid inte gjort något prov. Kvinnor i åldern 30-49 år som inte deltagit i sreening på minst sju år, och kvinnor över 50 som inte deltagit på över elva år, är de som i första hand erbjuds självprovtagning.

Tillförlitligheten är den samma som för prov tagna av vårdpersonal

Ella Bohlin

– Att erbjuda kvinnor att ta provet hemma, istället för hos en barnmorska, är ett sätt att modernisera kvinnosjukvården och att ge kvinnor fler alternativ.  Studier visar att tillförlitligheten är den samma som för prov tagna av vårdpersonal och därför är det här rätt väg att gå, säger Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd i ett pressmeddelande.

Självprovet visar på förekomst av HPV-virus i slidan, som kan orsaka cellförändringar. Det ersätter inte ett cellprov taget av barnmorska eller gynekolog, som tas från livmodertappen, utan indikerar att ett sådant behöver göras.

Varje år drabbas omkring 550 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer.

I våras slogs larm om att många drabbats trots normala värden vid screening. Det gällde vissa landsting, dock inte Stockholm, som hör till dem med de mest exakta analyserna av proverna.