Nu skäms vi inte för att dra maten

Bära på två tunga matkassar och få märken i händerna: Helt fel. Dra-maten: Helt rätt.

  • Publicerad 07:00, 11 maj 2013

Alla köper. Det är Stefan Karlssons, säljare på hjulbutiken Tellus på S:t Göransgatan, spontana svar på frågan om vem som inhandlar dra-maten-vagnar i dag. Han har jobbat i butiken i drygt tio år och skriver snabbt under på spaningen att vagnen inte längre är en accessoarer öronmärkt för 80+:aren.
– För några år sedan märkte vi att det inte bara är äldre som köper vagnarna, även yngre, säger Stefan Karlsson, som påpekar att de yngsta kunderna bryr sig mycket lite om att pensionär-förknippas medan de runt 40-strecket drar sig mer för ett köp.

Mycket fräsigare
Hans teori är att försäljningssuccén baseras på att dra-maten av i dag är mycket fräsigare. Det är så mycket mer än en vagn.
– De ser mycket roligare ut än vad de gjorde tidigare, det är lite mer mönster och vagnarna är lite modernare, säger Stefan.
Alla kan dra maten i en vagn alltså, men det är fortfarande framför allt kvinnor som slår till på hjälpmedlet.
– Det är mest tjejer som köper, de har mycket prylar med sig hela tiden, laptops och grejer, säger Stefan som själv rullar ibland.
– När jag slänger kartonger från butiken. 
Så du skäms inte?
– Nej, jag skäms inte för någonting.

Jag och min dra-maten

Jag och min dra-maten

Anne Hector, Kungsholmen:
Varför en dra-maten?
– Den är jättesmidig när man handlar. Min man tycker däremot att den är så ful att han går tio meter bakom mig för att slippa skämmas när vi handlar tillsammans.Hannah Öhrman, jobbar på Kungsholmen:
Varför en dra-maten? 
–  Den här använder jag i mitt arbete inom hemtjänsten så jag slipper bära en massa kassar, det blir för tungt. Men jag har en hemma också. Oftast när jag handlar mat men någon gång när jag ska ta med mig tyngre grejer.Ann Sofie Nylin, Södermalm:
Vad använder du din dra-maten till?
–  Allt! Jag handlar med den och när jag åker till båten har jag stor nytta av den. Jag använder den i stället för bil. Jag köpte den för tre år sen.Hanna Andersson, Midsommarkransen:
Vad är det bästa med din dra-maten?
–  Det bästa med min dra-maten är att jag slipper bära, bli helt sned i ryggen av en tung väska. Min dra-maten tar asmycket packning.

Visa merVisa mindre