Under förra året ökade antalet nyregistreringar av människans bästa vän med elva procent, den största ökningen på 20 år och bland de högsta någonsin sedan hundregistret började föra statistik på 1950-talet.

Närmare en miljon hundar finns registrerade i Sverige, varav drygt 140 000 bor i Stockholms län.

– Det är nu fler hundar i Stockholm än någonsin. Det blir lätt så att när andra människor skaffar, vill man själv ha, säger Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben.

Margareta Lundgren har lång erfarenhet av att vara matte. I många år hade hon och hennes man egen hund, men numera är de hundvakt åt andra.

– Vi har nog haft hand om 13 eller 14 hundar. För att vi tycker att det är kul.

När vi ses är hon ute på lunchpromenad med bordercollien Sally, som är inackorderad sedan ett par månader.

Vad ger det i livet att ha hund?

– Åh, det ger mycket. Varje gång när jag kommer hem rusar ju inte min man fram och jublar. Men det gör hundar. Man har mycket roligt, säger hon.

En annan fördel är att man kommer ut och får motion, vilket är viktigt inte minst för hemmajobbare. Men även pensionärer mår väl av att röra på sig regelbundet. Margareta Lundgren tar en långpromenad med Sally på dagen och ännu en på kvällen. Morgonturen sköter hennes man om.

Precis som att småbarnsföräldrar lär känna varandra gör också hundägare det. När Margareta Lundgren tog hand om en tax blev det ofta förtroliga samtal med matte i dörröppningen.

– Vi kände det som att vi fick en extra dotter, vår egen dotter har flyttat till Tyskland. Hon tyckte att vi var som extra föräldrar.

Den som vill skaffa en fyrbent familjemedlem behöver tänka igenom vilken sort som passar bäst.

– Varje ras är unik och framavlad för ett speciellt ändamål, säger Hans Rosenberg. Den finska röda spetsen är ju söt, men det är en fågelhund och kommer att skälla hela dagarna, då kan man inte gå runt och säga tyst hela tiden. Det gäller att välja rätt hund, det finns en ras för alla.

Hur roligt det än är att vara hundägare, innebär det också ansvar i många år. Margareta Lundgrens råd till den som vill köpa en valp är att fundera över hur ens liv ser ut minst tio år framåt.

– När man är i min ålder kan man inte skaffa egen hund. Då är det bättre att ha hund på det här sättet.