TÄLTHALL. Nu ska en tillfällig ishall byggas på Zinken.

Nu ska Zinken få ishall igen

Nu ska Zinkensdamms IP få ishall på nytt. Bygglovet för den tillfälliga hallösningen är klart. Så här är tälthallen tänkt att bli.

  • Publicerad 10:08, 24 sep 2020

Sedan staden tvingades stänga och riva ishallen på Zinkensdamms IP på grund av rasrisk har föreningarna tvingats träna på andra håll, bland annat i Kärrtorp där staden satt upp en tältlösning.

Men i mitten av december är planen att en liknande lösning ska stå klar att användas på Zinken. Bygglovet väntas klubbas idag och sedan sätter arbetet igång direkt.

– Det känns jättebra och roligt att framförallt fler barn och ungdomar kan ägna sig åt konståkning och ishockey igen på Zinken, men man ska komma ihåg att vi bara tar igen den istid som förlorades när vi var tvungna att riva den tidigare ishallen, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd.

I den tillfälliga ishallen ska det finnas ståplatsläktare för 120 personer, kiosk och förråd. 20 miljoner kronor kommer notan att landa på, berättar en nöjd Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd.

– Vi är glada att det bli en ordentlig läktare för detta, men även kiosk, förråd och andra såna saker. Så trots att det är en temporär lösning tror jag idrotten kommer vara nöjda med helheten, säger han och tillägger att tältlösningen i Kärrtorp blir kvar.

Bygglovet gäller i tio år, med möjlig förlängning i ytterligare fem år vilket staden tror kan behövas innan en permanent hall kan vara på plats. Det spåret jobbar man nu vidare på. En lösning kan vara att den byggs av privata aktörer enligt Ernlund.

–  Vi ska ersätta ishallen på Zinkensdamm med en ny, men hur får vi återkomma om senare. Men vi hade ett tydligt besked från den här majoriteten att hitta fler privata investerare till idrotten. Det är många som vill vara med men inte har blivit insläppta tidigare. Så det är något vi tittar på vid varje projekt, säger hon.

Mer upprustning

På Zinken pågår även, sedan i slutet av maj, arbete med att byta konstgräs, ny kyanläggning och nya smältgropar. Enligt Dennis Wedin tittar staden också på fler upprustningar som nya löparbanor med mera men det behandlas i ett separat projekt.