– I dag sparas inte foton på samma sätt som förr. Vi vill samla in samtidsdokumentation för att spara i våra arkiv och göra tillgänglig för alla i länet, och vi bjuder in invånarna att vara med och skriva historia med sina bilder och berättelser, säger Stella Waldenström, insamlingsassistent på museet.

Sedan 2016 driver Stockholms läns museum något som heter Platsverkstan där man fokuserar på de regionala stadskärnorna i Stockholms län, berättar Stella Waldenström.

– Framför allt vill vi dokumentera platser där stora förändringar väntar enligt den regionala utvecklingsplanen. Sollentuna är en sådan plats som om några år kommer att se väldigt annorlunda ut än i dag. Därför vill vi vara här och samla in Sollentunabornas digitala bilder som skildrar livet i Sollentuna på 2020-talet, säger hon.

"Vi nappade direkt"

För att det ska vara extra roligt att vara med och bidra med bilder drar museet nu igång en tävling, och man gör det i samarbete med biblioteken i Sollentuna.

– Vi nappade direkt när museet hörde av sig. För oss känns det jättekul! Vi vill öka den digitala delaktigheten, det är en del av folkbildningen i dag. Och det här är en rolig chans för Sollentunaborna att vara med och påverka museets framtida samlingar, säger Ingrid Backan på Sollentuna bibliotek.

Hjälp finns att få

För den som tycker att det verkar krångligt finns hjälp att få. Tävlingen pågår i fyra veckor och under den tiden kommer bland andra Stella Waldenström finnas till hands för att visa hur det funkar.

– Jag kommer att vara på biblioteken i Tureberg och i Edsberg och hjälpa de som vill. Jag kan visa hands on hur man gör för att registrera sig och ladda upp bilder, säger hon.

Mitt i skrev nyligen om kommunens digitala forskarsal där bildarkivet innehåller mängder av bilder från svunna tider.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-du-gora-spannande-fynd-i-kommunens-digitala-forskarsal/repvcc!0lnf8SveSNcVnyxykwxi6g/

Nu kan alltså dagens Sollentunabor se till att kommande generationer kan se tillbaka på dagens Sollentuna på samma sätt.

– Ja, det du gör i dag är historia i morgon! säger Stella Waldenström.