Nu ska Vallentunas fritidshjältar koras

Snart är det dags för gala i Vallentuna. Där presenteras fem eldsjälar från föreningslivet av konferencieren Niklas Jihde.

  • Publicerad 14:06, 15 maj 2017

– Vi har fått in över 20 nomineringar och det är väldigt roligt för det är stor bredd, säger Caroline Lindau, grundare av Fritidshjälpen.

Hon och övriga styrelsen förbereder nu föreningens eldsjälsgala, som går av stapeln den 19 maj i Vallentuna teater. Konferencier blir Niklas Jihde, och en färgsprakande show utlovas.

Men vad gör då Fritidshjälpen?

– Vi hjälper 10-15 barn per termin så att de kan delta i fritidsaktiviteter. Att leva i en familj som har det dåligt ställt påverkar ofta barnets hela vardag. Rent statistiskt är det då större risk att bli mobbad och att få sämre resultat i skolan. Man har också färre möjligheter till en aktiv fritid än ett barn från en familj med stabilare ekonomi. Idrottslivet är det största skyddsnät vi har kring våra barn och ungdomar, och att kunna bidra så här är fantastiskt, säger Caroline.

Säljer på idrottens dag

En annan aktivitet som föreningen har är att samla in och sälja gammal idrottsutrustning. I dag sker det främst vid evenemang som idrottens dag.

– Men målet är att ha öppet, man ska kunna komma in och se om det finns något, även om lokal inte är bestämd ännu. Vi är jättetacksamma mot dem som kan skänka. Och priset för utrustningen är den peng man kan betala.

Fritidshjälpen samarbetar med en rad föreningar i Vallentuna, som erbjuder gratis eller subventionerade platser.

– Vi ger inga kontanta pengar. Behöver man hjälp att köpa material så köper vi det och levererar till familjen, eller betalar fakturan. Samma sak om det gäller medlemskap i en förening som vi inte har samarbete med, vi betalar fakturan.

Skänker lokalt

Det går bra för Fritidshjälpen, något Caroline tror beror på den lokala vinkeln.

– Det blir lite roligare att skänka, man gör det för barnen i sin hemkommun. Vi har gått ut och sökt fotbollsskor för att ha lite extra, vi fick massor av skor, det var så häftigt vilket engagemang det finns.

Men kan man verkligen prata om fattigdom i Sverige?

– Barnfattigdom i Sverige handlar sällan om att barn får gå hungriga och frysa. Oftare handlar det om att inte ha samma möjligheter som de flesta barn så självklart har.

Idén till Fritidshjälpen låg och grodde under några år. Caroline och maken hade jobbat med ungdomar i Vallentuna i många år, och sett vilken skillnad en rik fritid kan ge.

– Vi drog igång 2013, började bolla idéer och tankar och bestämde oss för att köra igång lite försiktigt, se vad det blev av det här. Nu ser vi att ju mer etablerade vi blivit ju mer ansökningar har vi fått in och desto fler föreningar vill vara med. Det är otroligt roligt.

Eldsjälsgalan

Eldsjälsgalan går av stapeln den 19 maj i Vallentuna Teater. En förgala drar igång klockan 18, eldsjälsgalan börjar klockan 19.30.

Biljetterna kostar ingenting, eller rättare sagt, man skänker det man kan avvara till Fritidshjälpen. Biljetter kan bokas via www.fritidshjalpen.se