”Många som kommer hit till gården har inte ätit någon middag hemma, av olika skäl. Man kanske sover dåligt och tränar inget på fritiden. Här kan man bo åtta personer i en trea, då kanske man inte vill, eller kan, vara hemma och definitivt inte med kompisar” säger Carina Boman, platsansvarig för Hagsätra fritidsgård, här tillsammans med Emma Wiik och Ronja Åberg Wande. Foto: Karoline Montero Araya

Nu ska våldet bort från fritidsgårdarna

Det förekommer våld och kriminalitet på stadens fritidsgårdar. På Hagsätra fritidsgård jobbar de med att göra stämningen mer omacho.

  • Publicerad 11:40, 20 feb 2017

Det händer ibland på stadsdelens fritidsgårdar att ungdomarna ser, hör eller själva riskerar att bli utsatta för våld och kriminalitet. Periodvis har det varit stökigt på och utanför Hagsätra fritidsgård.

– Det kan vara att någon kastar in smällare nere i entrén eller beter sig illa här uppe, då får de inte vara här. Ibland accepterar de det och går, och ringer senare och frågar om de får komma, ibland vägrar de gå härifrån. Då brukar vi föra ett samtal enskilt med den personen, oftast löser det sig, säger Carina Boman, platsansvarig för Hagsätra fritidsgård.

– Här är grupptrycket svårt, då måste vi försöka lära dem att se: Det här är inte rätt.

Mycket av problemen hänger ihop med synen på killarna, hur de ska vara. Det blir som en slags machokultur, menar de som jobbar med unga i stadsdelen.

– De har en bild av hur de ska vara, från filmer, kompisar och dem själva. De kan till exempel tycka att det är manligt att ha en fin bil, tåla stryk och vara stark och tuff, säger Carina Boman.   

Känner sig trygga

De ungdomar som tidningen träffar tycker inte att det är något problem med våld och kriminalitet på gården.

– Blir det nåt tjafs tar personalen tag i det direkt, så man känner sig alltid trygg här. Det är ingen som gör något dumt mot oss, säger Emma Wiik.

Sedan man införde en strikt åldersgräns på 18 år på fritidsgårdarna – ett tag hade man dispens upp till 20 år – har det blivit mycket lugnare och fler tjejer har börjat gå dit, berättar Ronja Åberg Wande.

En del av stadsdelens nya strategi för att förbättra sina fritidsgårdar är att göra dem helt fria från våld, mer jämställda och omacho. Bland annat går de en kurs i ”Machofabriken”, där personalen lär sig hur de ska jobba med ungdomarna i de här frågorna.

– Vi kommer att ha flera övningar, en grej de ska få göra är att skriva på post it-lappar vad som enligt dem är manligt och kvinnligt. Lapparna läggs i lådor som de sedan får ställa sig i och känna efter, kan jag, och vill jag, leva upp till det här?

Vill ha det mer blandat

På Hagsätra fritidsgård umgås oftast killar för sig och tjejer för sig. Flera som tidningen träffar skulle dock gärna se att det var mer ”blandat”.

– När de stora killarna är inne i Fifarummet eller studion går man inte in dit, det bara är så. Man skulle kunna göra mer saker ihop, typ fler utflykter och så, säger Amy Hyry.

– Jag tror att det skulle bli roligare, säger Viktor Fägerblad.

LÄS ÄVEN Utmaningen: Få bort machokulturen från fritidsgårdarna

Amy Hyry brukar ofta hänga på fritidsgården, här spelar hon kort med fritidsledaren Indira Wilson. Foto: Karoline Montero Araya

Carina Boman, platsansvarig för Hagsätra fritidsgård, med Emma Wiik och Ronja Åberg Wande. Foto: Karoline Montero Araya

Viktor Fägerblad äter veggogryta med ris. Foto: Karoline Montero Araya

Dimitri Helmkvist i studion och gör egen musik. Foto: Karoline Montero Araya

Så här ska gårdarna bli fria från våld

Utbilda personalen om jämställdhet, antirasism, maskulinitet och hedersproblematik.

Utbilda personalen i Machofabriken, hur man leder ungdomsgrupper om maskulinitetsnormer.

Jobba utifrån ”Genussmart såklart!”.

Gör en checklista för en jämställd verksamhet.

Gör en trygghetsplan för att hantera incidenter/konflikter.

Samarbeta med högskolan i Örebro om förebyggande arbete

Visa merVisa mindre