Nu har kamerorna runt om torget att sätts upp. Syftet är enligt politikerna att öka tryggheten i området samt förhindra och förebygga brott.

– Det har varit en del incidenter på platsen och då måste vi motverka dessa och öka trygghetskänslan, säger ordförande i Trygg i Täby-rådet Sofia Paulsson (M).

Kommunen fick tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten att kameraövervaka Täby torg redan förra året. Men bara under vissa tider.

Filma under helgkvällar

Kamerorna kommer att vara igång från midnatt till fyra på morgonen under lördagar och söndagar.

– Om man tittar på hur det varit tidigare så är det främst under dessa timmar som det kan kännas otrygga. När krogarna stänger och folk är överförfriskade, säger Sofia Paulsson.

Några av kamerorna kommer att riktas mot entréerna vid torget som leder in till Täby centrum. Men de kommer även att finnas övervakning på Göran Elgfelts gata som leder till busstorget.

Enligt Sofia Paulsson så är tanken med kamerorna att de ska komplettera de övriga insatser som redan finns, så som kommunvakter och fältassistenter.

– Vi börjar med detta nu och sen får vi utvärdera hur det har gått, säger hon.

Tidigare har Erik Andersson (M), kommunstyrelsen ordförande sagt till Mitt i Täby att han inte utesluter att fler kameror sätts upp i kommunen.

– Om det behövs på fler offentliga platser så är jag inte emot det, sa han i en tidigare intervju med Mitt i.

Brotten minskar i Täby

Agneta Lundahl Dahlström (S) menar att oppositionen inte motsätter sig kamerorna men att prata om att ”öka tryggheten” kan göra att folk tror att det inte är tryggt i kommunen.

– Det är inte så otryggt i Täby och brotten i kommunen går ner. Men otrygghet är en känsla och om kamerorna kan hjälpa folk att känna sig tryggare så är det bra, säger hon.