Täbytjejen Clara Ternström från SK Täby Synchro är uttagen till både fritt och tekniskt solo i EM i konstsim i maj.

I svenska landslaget är det tolv simmare, Clara är en av de två seniora. De bor på olika ställen i Sverige och i år kan de inte träna som vanligt.

Digitala träningar och tävlingar

En stor del av träningen har skett digitalt som en följd av pandemin, både med landslaget och tillsammans med en OS-simmare i Kanada.

– Vi använder en padda som en person filmar med vid kanten av bassängen, säger Clara Ternström.

Även tävlingar har skett digitalt.

– Några filmar programmet som sedan domarna tittar på. Då har jag i gelatin i håret som på riktig tävling, för att hålla bort håret, och tävlingsdräkten är på, säger Clara Ternström.

 

Första mästerskapet

Clara Ternström tror att det kan vara mellan 18 till 22 deltagare på EM i år.

– Jag har nog ingen chans att vinna. Europa är starkt och Sverige är inte lika starkt som övriga Europa, säger hon.

Anna Högdal är landslagstränare och har varit Claras solotränare i snart fyra år.

– Clara är motiverad och målinriktad. Hon tar åt sig av vad man säger som tränare och korrigerar där det behövs. Vi har haft en tydlig plan och nu har hon utvecklat sin artistiska bit och fått ut känslan i musiken, säger hon.

Sverige har inte varit med på EM sedan 2014 och inte med solodeltagare sedan EM 2012.

– Konstsim är en bedömningssport, är man inte ett namn är det tuffare. Dessutom har inte Clara hunnit visa upp sig själv eftersom att hon blev senior precis innan pandemin. Jag är nöjd med hur hon har presterat och har steppat upp på senaste tiden, men det kommer bli svårt att få utdelning för det på hennes första mästerskap, säger Anna Högdal.

Simskolan blev konstsim

Clara har alltid älskat vatten, men när hon som liten ville börja i simskola var köerna långa. Däremot fanns det ledigt i gruppen för konstsim.

– Jag började och jag fastnade, säger Clara Ternström.

Är man intresserad av att börja med konstim säger Clara Ternström att det är en fördel att vara vig och ha kroppskontroll. Själv planerar hon att satsa i några år till.

– Det handlar mycket om att få ihop ekonomin. Min tränare och jag satsar på att tävla som par i EM och VM nästa år. Förhoppningsvis kan även landslaget köra då.