Nu ska Strandpromenaden hottas upp

Ta pendelbåten från Bällsta Bro till city? Än så länge en vision, men det kommer att hända en hel del saker längs Sundbybergs strandlinje framöver.

  • Publicerad 16:55, 10 jan 2017

– Åh, det är så fantastiskt vackert här!

Sundbybergsbon Iounnis Minoudis tar ofta och gärna promenader längs med vattnet.

Men när väglaget är halt väljer han andra vägar.

– Det är dåligt röjt på vintern, väldigt halt, ingen som underhåller. Jag har sett flera som ramlat och gjort sig illa, säger han.

Sundbybergs cirka en och en halv kilometer längs med Bällstaviken upplevs här och var som knöligt och otryggt. Men nu ska Strandpromenaden bli ett tillgängligt och trivsamt stråk. En förstudie har gjorts och under året ska olika åtgärder pekas ut.

– Sträckan är väldigt viktig för Sundbybergare och behöver säkerställas för framtiden. Vi måste jobba med att lyfta fram kontakten med vattnet och möjliggöra ett upplevelsestråk hela vägen längs med vattnet, säger Stefan Bergström (C), kommunalråd med ansvar för stadsmiljöfrågor.

Vadå upplevelsestråk?

– Det kan vara konst och belysning och fler vistelseytor, där kan man tillexempel jobba med brygglösningar.

Bällsta bro ringas in som en särskilt ruffig plats att passera. Där ska bland annat bättre belysning öka tryggheten. Underhållet ska bli bättre på hela sträckan. Prioriterat är också att lösa de potentiella konflikter som kan uppstå mellan cyklister och fotgängare längs med vattnet.

Iounnis Minoudis vet vad det handlar om: det gäller att hålla uppsikt.

– Cyklisterna kör väldigt fort, det är knappt att man hinner upptäcka att de kommer. Speciellt om man är lite gammal. Då kan det bli farligt. Många går med hundar i långa koppel, det kan också bli en trafikfara när cyklarna kommer farande, säger Iounnis.

Att separera cykel- och gångtrafik tror han är en lösning.

– Det behövs i alla fall regler. Det är kalabalik nu, konstaterar Iounnis.

Stefan Bergström håller med.

– Det ska ses över om man kan få plats med separat gång- och cykeltrafik, men på vissa delar kan man behöva förbjuda cyklar även om det skulle vara tråkigt, säger han.

Att öka tillgängligheten och skapa mötesplatser är målen för nya Strandpromenaden. Ytan mellan Bällstaviken och Marabouparken pekas ut som en plats man kan använda mer under sommarhalvåret. Solstolar, stadsodling, volleyboll eller kafé nämns som exempel.

På längre sikt hoppas Sundbyberg även på vattenburen kollektivtrafik.

– Jag tror att pendelbåttrafiken kommer att öka i Stockholm. Det är ett attraktivt sätt att resa. När snön vräker ned och bussarna inte går, då är det inga problem att ta båten. Bällsta bro tror jag kommer att finnas med bland tänkbara platser för pendelbåt i framtiden. Vi ska ha kontakt med SL om det, säger Stefan Bergström.

Förutom nyttan skulle det sätta Sundbyberg på kartan, menar Bergström.

– Det vore ett sätt att jobba med Sundbyberg som destination. Tänk att åka från innerstan till Marabouparken i fackelsken av båten. Man har glömt bort vattenkontakten i Sundbyberg lite, nu är det dags att återupptäcka det.

Att ta sig ett dopp här är dock för mycket att hoppas på i närtid. Det finns ett EU-mål om god vattenkvalitet i Bällstaviken, men det är satt till 2027.

En del förändringar kommer dock att märkas på Strandpromenaden inom kort.

– Vissa mindre saker planerar vi att påbörja redan i år. Det kan vara att göra vissa gallringar i vegetationen för att få bättre kontakt med vattnet, förbättra belysningen och ordna sittplatser, säger Tomas Lindvall, chef för tekniska enheten i Sundbyberg.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47