FÖRSTA DAGEN. Stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S) och två av de anställda på Serafen som nu får jobba heltid, Rosa Lopushanskaya och Paramit Kaur. Foto: Per Brandt

Nu ska Stockholm ge rätt till heltid för alla – Kungsholmen först ut

Kungsholmen är först ut när staden ska erbjuda alla ofrivilliga deltidsarbetande heltidstjänster. I dag gick de första personerna på sina nya scheman på Serafens äldreboende.

  • Publicerad 16:25, 6 apr 2016

Ett av den styrande majoritetens löften för mandatperioden är att staden ska erbjuda heltidsjobb för att deltidsarbetande som vill ha det. På Kungsholmen har man hunnit längst och drar nu igång ett pilotprojekt.

Rosa Lopushanskaya och Paramit Kaur som jobbar på Serafens äldreboende är två av de anställda som nu har en heltidstjänst och klev på sitt nya schema idag.

– Jag har velat jobba heltid i fem år så det känns jättebra. Det kommer betyda att vi till exempel kan göra mer aktiviteter med de boende och de blir också tryggare av att få träffa samma personer. Tidigare stannade man ibland kvar på egen hand för man ville göra mer, men får vi betalt för det. Det är bra, säger Rosa Lopushanskaya som velat ha en heltidstjänst i fem år.

Kollat på andra städer

Under året har stadsdelen undersökt intresset av att jobba heltid bland sina deltidsanställda. De flesta arbetade på Serafens äldreboende och 35 personer erbjöds en möjlighet att få heltid, 26 personer tackade ja.

Stadsdelen har kollat på andra städer som gjort liknande satsningar och möjligheten att gå upp till heltid har gjorts genom ett stort pusslande med schemat. Det innebär bland annat att de som nu får en heltidstjänster jobbar över avdelningsgränserna.

– Jag tror det är bra, då kan man lära sig av de på de andra avdelningarna och de kanske kan lära sig något av hur vi gör på en annan avdelning, säger Paramit Kaur.

"Bra av flera anledningar"

Fackförbundet Kommunal har varit med och tagit fram det nya projektet och är positivt. Det är även stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S).

–Det är bra av flera anledningar. Dels får de anställda en möjlighet att leva på sin lön och slipper kanske ha dubbla jobb, dels är det bra för de boende som får träffa samma personal, säger han och fortsätter:

– Det är också en fråga om jämställdhet. Ett långsiktigt problem med att jobba deltid är att man får en sämre pension och många yrken hos staden är inom vården där det företrädesvis är kvinnor jobbar.

Projektet innebär att 26 personer får heltidstjänst istället för deltid som idag. Samtliga arbetar på Serafen. Det finns även deltidsarbetande på andra verksamheter inom förvaltningen där stadsdelen jobbar på en lösning även för dem.

Stadsdelen lägger 1,8 miljoner på projektet som ska utvärderas efter året. Målet är att det ska bli permanent och sedan spridas till övriga staden.

– Då får vi utvärdera och se den faktiska kostnaden. Det ska bli intressant att se hur mycket kostnaderna minskar tack vare färre timanställda eller mindre antal sjukskrivningar, säger Arvid Vikman.

Visa merVisa mindre