
Nya sjukhuset sett från väster. Klart 2019. Foto: Läsarbild LINK Arkitektur
Nu ska Sös få nytt kök – äntligen
Turerna har varit många – men nu ska Södersjukhuset till slut få ett eget kök. Det har försenats tre år. – Äntligen börjar det nu bli klart, säger landstingsrådet Paul Lindquist (M).
- Nyheter
- Publicerad 13:13, 29 sep 2017
Södersjukhuset skulle ha haft ett eget kök med patientmat som lagas på plats redan år 2014.
Men köket har försenats och problemen att få till den nya matlagningscentralen avlöste varandra. Flera olika platser att ha köket har utretts – och dömts ut på grund av allt från arbetsmiljö till risker för byggstörningar.
Till slut beslutades att köket skulle ligga mot vattnet mellan två av vårdflyglarna.
Glömde bort 300 kvadratmeter
Men då uppstod nästa problem. Den dåvarande projektledaren missade att planera in 300 kvadratmeter i det nya köket. En miss som gjorde att det blev ytterligare förseningar och 12 miljoner dyrare nota för skattebetalarna. Den nya prislappen för köket är nu runt 51 miljoner kronor.
Helt oacceptabelt, tycker Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd.
– Den här projektledaren arbetar inte längre kvar, säger han.
Paul Lindquist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd
Klart i november
I november ska nu det nya köket invigas, runt tre år försenat. Det nya köket kommer nog komma många till glädje. För när maten lagas i huset behöver patienterna inte längre äta på bestämda tider. Det ska också bli fler rätter att välja bland och förhoppningsvis mer näringsrik mat.
Matsedeln har tagits fram i samarbete med kocken Markus Aujalay. Ett eget kök minskar även matsvinnet, som enligt sjukhuset kostar runt tio miljoner kronor varje år.
– Individuellt anpassad mat höjer matens kvalité och underlättar att patienterna snabbare blir friska. Maten är en viktig del i det, säger Paul Lindquist.
Södersjukhuset får i dag sina måltider från Rosenlundsköket, genom lastbilstransporter.