HOTAD. Röda korset har bedrivit verksamhet i stugan sedan 1952. Under många år var det även förskola i byggnaden. Foto: Bo Olof Nordberg

Nu ska Röda korset-stugan rivas

I nästan 70 år har Röda korsets stuga stått i Fullerstaparken, men nu ska parken rustas upp och stugan rivas. "Det finns inga juridisk förutsättningar att ha den kvar", säger kommunalrådet Nicholas Nikander (L). Röda korset motsätter sig rivningen.

  • Publicerad 16:03, 14 jul 2021

Kommunen planerar att rusta upp Fullerstaparken, som ska få karaktär av en engelsk landskapspark. Dessutom ska det bli en lekplats med historiskt tema.

I samband med det här kommer Röda korsets stuga, som legat i parken sedan 1952, att rivas. Röda korset äger stugan, men den står på kommunens mark.

På tillfälligt bygglov

Planerna presenterades 2017 och väckte starkt motstånd. Sedan har de legat på is ett tag, men nu har kommunstyrelsen gett förvaltningen i uppdrag att meddela Röda korset att de måste flytta och se till att stugan rivs.

– Nu har vi rett ut allt och det finns inget som juridiskt reglerar det här. När stugan byggdes var det tydligt att det skulle vara ett tillfälligt bygglov på tre år. Av någon anledning har stugan sedan stått kvar. Rent juridiskt kan den inte vara kvar. Detaljplanen säger allmän platsmark och man får inte ha byggnader för permanent verksamhet på allmän platsmark, säger Nicholas Nikander (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Det kan tyckas lite fyrkantigt när stugan stått där i så många år. Ni kan ju ändra detaljplanen?

– Jo, men det kostar ett par hundra tusen kronor och då får Röda korset betala det. Jag tror att det är billigare att hitta en annan lokal. Enligt kommunallagen måste vi behandla alla lika. Vi kan inte finansiera en ny detaljplan eller ha ett kostnadsfritt arrende för en ideell förening, då ska vi erbjuda samma villkor för alla.

Röda korset protesterar

Röda korset Huddinge är mycket kritisk till att stugan ska rivas och har startat ett upprop på Facebook och lämnat en skrivelse till kommunen.

– Vi är helt beroende av den där stugan. Vi har både second hand, kafé och annan verksamhet där. Huset är byggt med Röda korsets pengar och vi har funnits där i 70 år. Det här att kalla det tillfälligt tycker jag är ytterst tveksamt, vi accepterar inte det resonemanget, säger Björn Eder, ordförande för Röda korset Huddinge.

Han påpekar också att Fullerstaparken skänktes till kommunen 1939 av dåvarande ordförande för Röda korset i Huddinge.

Söker ny lokal

Kommunen kommer att ha ett möte med Röda korset efter sommaren ska försöka hitta en alternativ lokal.

– Frågan är ju vad det blir för hyra. De pengar vi samlar in nu går oavkortat till verksamheten. Om vi får en hyra på 10 000 kronor i månaden skulle det inte fungera, säger Björn Eder.

Detta har hänt

2017 presenterade kommunen planer på att rusta upp Fullerstaparken och anlägga en ny lekplats. Enligt kommunen går det inte att genomföra planerna om stugan är kvar.

Röda korset äger stugan, men den står på kommunens mark. Röda korset betalar inget arrende.

Stugan har stått på platsen sedan 1952. Den hade ett tillfälligt bygglov på tre år, men har nu stått på platsen i nästan 70 år.

Enligt kommunen medger inte detaljplanen om allmän platsmark att det bedrivs permanent verksamhet.

Röda korset har lämnat ett skrivelse till kommunen och startat ett Facebook-upprop för att rädda stugan.

Visa merVisa mindre