ÄGARE. När Riksteatern själva äger sitt hus kan teatern också råda över hus den utvecklas, menar Magnus Aspegren, vd på Riksteatern. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Nu ska Riksteatern öppna sitt hus i Hallunda

Igår, torsdag, klubbades beslutet – Riksteatern är nu ägare till sitt hus i Hallunda. Nu hoppas vd:n att det ska bli ett öppnare hus där Botkyrkaborna välkomnas in.

  • Publicerad 15:00, 27 sep 2019

På torsdagens kommunfullmäktige klubbades 80-miljonerkronorsdealen igenom. Då står Riksteatern som ägare till de 15 000 kvadratmetrarna i Hallunda som de tidigare hyrt från Botkyrka kommun.

– Vi hade inte tänkt att vi skulle äga men när vi sedan tittade på hur det har varit och hur vi vill ha det föreslog vi för kommunen att vi skulle köpa huset av dem. Det är bättre för oss att själva råda över hur vi ska utvecklas, säger Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

För drygt ett år sedan sålde Riksteatern Södra teatern just för att de inte vill äga och förvalta fastigheter. Vad är skillnaden nu?

– Södra teatern drevs som en egen verksamhet sedan många år tillbaka, en k-märkt fastighet som behöver otroligt mycket underhåll, kärlek och pengar för att bli den scenen det ska bli i Stockholm, säger Magnus Aspegren.

KONTAKT. Magnus Aspegren hoppas att samarbetet kan stärkas med Botkyrka kommun "nu när min tid inte går åt till att skälla på stackars kommunala tjänstemän". Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Men Riksteatern är en nationalscen vars uppdrag från staten är att finnas ute i landet och inte på en teaterscen på Södermalm. Ute i landet – och i Botkyrka.

– Det här huset är byggt för att vi ska kunna göra produktioner som vi kan turnera med. Vi ska vara ett scenkonsthus för hela Sverige, men det vore absurt om vi inte också ska kunna verka där vi är, säger han.

Planen är att göra huset och verksamheten där mer tillgänglig. Här byggs scendekor i snickerier, syateljéer och smedja, och på sex scener repeteras mellan 60 och 70 produktioner varje år. När de är klara för premiär skeppas de ut till teaterscener över hela Sverige.

– Från början var planen att det skulle gå att åka in under huset med lastbilar direkt från motorvägen, för att kunna lasta in och åka vidare norrut och söderut. Men sedan upptäckte man att det var för dyig mark så det gick inte, berättar Magnus Aspegren.

Entrén ligger på den sidan av huset som vätter mot Hallundavägen. På andra sidan, in mot bostadsområdena, är huset slutet med anonyma vita väggar och även om det finns en dörr vid varje scen så hålls de låsta.

Drömmer om lokal kreativitet

– Ja huset är otroligt otillgängligt. Man vet inte var man ska gå in någonstans. Det är kanske på sikt så att vi kan öppna några av de lokalerna så att man kan ha någon form av daglig verksamhet eller dansträning där. I drömmen finns att öppna upp verksamheten så att det blir ett tillhåll för lokal kreativitet, säger han.

Hur drömmarna ska realiseras är ännu inte klart, men Magnus Aspegren hoppas att samarbetet med kommunen och med lokala föreningar kommer bli närmare när själva lokalfrågan ligger bakom dem.

– Nu när min tid inte går åt till att skälla på stackars kommunala tjänstemän om att de inte lagat taket, då kan det istället handla om vad vi kan göra för Botkyrkaborna och för att det här ska kunna bli en verksamhet och ett hus som de kan ta del av mycket mer.

Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Detta är Riksteatern:

Rikstearn består av runt 230 riksteaterföreningar runt om i Sverige.

Teater och dans som sedan turnerar bland dessa föreningar är producerade i Hallunda. Här finns också Riksteaterns verksamhetsledning.

Huset i Hallunda har Riksteatern tidigare hyrt av kommunen, men nu ska teatern köpa huset för 80 miljoner kronor.

Riksteatern är till största del statligt finansierad och det statliga anslaget för 2020 är 280,8 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre