Eva Ullberg (S), oppositionsråd i Järfälla, tycker inte att Järfällahus rapport ger svar på alla frågor. Foto: Erik Lejdelin

Nu ska ombildningen i Hårsta backe klubbas – igen

För att reda ut om ombildningen vid Hårsta backe gått rätt till försökte Järfällahus nå 99 av fullmaktsgivarna – de lyckades få tag på 94. Oppositionen är inte nöjd.

  • Publicerad 07:00, 20 sep 2021

De är väldigt nära att ha ringt upp alla, det saknas fem.

Tidigt i våras slog Hyresgästföreningen larm om misstänkt fusk i samband med ombildningen av lägenheterna vid Hårsta backe.

En revisionsbyrå såg över ombildningen men där kunde inga formfel hittas. Men den utredningen var på tok för tunn menade oppositionen. Även Sverigedemokraterna tyckte att frågan behövde utredas mer och i kommunfullmäktige klubbades en återremiss.

En granskning under sommaren

Under sommaren har Järfällahus vd och företagets bolagsjurist ringt till de hyresgästerna som givit sin fullmakt om ombildning.

De fick tag på 94 av de 99 fullmaktsgivarna.

Lägenheterna vid Hårsta backe är pä väg att ombildas. Foto: Erik Lejdelin

– De är väldigt nära att ha ringt upp alla, det saknas fem. Då tycker jag att man borde kunna gå tillbaka och ringa dem också, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

JHAB: Inga bevis

Enligt Järfällahus rapport ska två personer ha försökt återkalla sina fullmakter. Men Järfällahus har inte fått ta del av några bevis som styrker att de försökt.

Alliansen anser att frågan sedan länge är utagerad. De har tidigare poängterat att ingen av de boende har överklagat beslutet som fattades på stämman.

Kan yrka på minoritetsåterremiss

Försäljningen av Hårsta backe kommer att beslutas under kommunfullmäktige nu på måndag.

Men den kanske inte går igenom. Socialdemokraterna funderar på att använda sin så kallade minoritetsåteremiss. Då kan ärendet skickas tillbaka för vidare utredning.

– Vi har inte riktigt tänkt färdig om det, men det är ett verktyg vi har kvar. Det kan vara så att vi använder det för vill verkligen belysa hur vi allvarligt vi ser på den här hanteringen.

Mitt i har sökt Järfällahus för en kommentar.

Bakgrunden till kritiken

Kritiken mot ombildningen har dels handlat om att visselblåsare påtalat att boende försökt återkalla sina fullmakter, och dels att en hemlig röst, en person med sekretess, avgjorde omröstningen om ombildningen. En röst som utomstående inte kunde kontrollera.

Den hemliga rösten ska enligt en närvarande tagits fram i sista sekund när stämman såg ut att rösta emot ombildningen. Enligt skärmdumpar från stämman så stämmer heller inte röstlängden.

Detta har förnekats av ombildningskonsulten som menar att sekretessbelagda uppgifter inte kunde läggas in i det digitala röstsystemet, vilket tidningen Hem och Hyra klarlagt visst går. Konsulten har sagt till Mitt i att han påmint vid varje punkt om detta.

En inspelning av stämman finns men har inte lämnats ut – varken till Mitt i eller någon annan granskande part.

Visa merVisa mindre