Imponerad. ”Den där hade varit något att suga på! En årsförbrukning!” säger Östen Andersson, 80. Foto: Johan Kristensen

Nu ska Nackaborna fimpa i fickan!

Med 500 fickaskoppar vill Nacka kommun lära Nackaborna att fimpa i fickan, skona badsjöar – och plånboken. Sedan årsskiftet ger nämligen en fimp på marken 800 kronor i böter.

  • Publicerad 15:35, 27 maj 2022

Du kan kasta ner en brinnande fimp i den.

En man slänger en fimp och skyndar vidare in i Nacka forum.

– Hallå där! Du vet väl att det är förbjudet att slänga fimpar? Nästa gång kan du slänga i den här i stället, säger Nacka kommuns kommunikatör Maria Malm och sträcker fram en fickaskkopp med kommunens vapen på. Mannen struntar i att plocka upp skräpet men tar emot gåvan.

Vanligaste skräpet

Fimpar är det vanligaste skräpet i Nacka visade kommunens skärpmätningar som gjordes i centrala Nacka och Sickla i augusti. För att underlätta för Nackaborna att göra rätt har kommunen alltså köpt in 500 fickaskkoppar. Alla som vill kan hämta en gratis i stadshusets reception. Den lilla plastfickan har noga testats ut av ”en rökande chef”.

– Den är så klart eldsäker så du kan kasta ner en brinnande fimp i den. Dessutom är både luktfri och billig, vilket är bra för vi vill ju inte slösa med skattebetalarnas pengar, säger Maria Malm.

Lycklig. Tomas Georgiadis brukar fimpa i askkoppar men blir glad över en fickasskopp. Foto: Johan Kristensen

Räddning. ”Kan jag få en till min sambo också?”, säger Sofia Palmborg som tycker att fickaskkopparna är en räddning när askkopparna är få. Foto: Johan Kristensen

Hamnar i badsjöar

Flera av fimparna hamnar i dagvattenbrunnar och flyter vidare till närmsta badsjö.

– Vi vill ju ha ett rent och snyggt Nacka och vi vill ha en natur som mår bra. Det behövs en kulturförändring. Vi är öppna för att köpa in fler fickaskkoppar om det behövs, säger Kristina Petterqvist, chef för offentlig utemiljö i Nacka.

– Ett av de fyra övergripande målen i Nackas avfallsplan är att minska nedskräpningen. Och en av åtgärderna är en strategi för att minska antalet fimpar, säger Emma Martinelle, avfallshandläggare på Nacka vatten och avfall.

”Vi är öppna för att köpa in fler fickaskkoppar om det behövs”, säger Kristina Petterqvist, chef för offentlig utemiljö i Nacka. Foto: Johan Kristensen

Sofia Palmborg, 33, blir glatt överraskad.

– Toppen! Jag fick en av min pojkvän men jag tappade bort den. Det har varit skitjobbigt för det finns så få askkoppar.

– Jättebra, säger Tomas Georgiadis och fimpar två gånger.

Glad överraskning

Östen Andersson, 80, skiner upp när han med stöd av sin rollator passerar de meterlånga fimparna som Nacka kommun har slängt på trottoaren för att få Nackabornas uppmärksamhet.

– Den där hade varit något att suga på! En årsförbrukning!

Han har rökt ”sedan han föddes”. Eller i alla fall sedan han var 12-13 år. Han fimpar ofta men inte på gatan.

– Jag dödar den och lägger den i fickan. Jag kastar inte på gatan – fy fasen! När jag har tre, fyra stycken så slänger jag dem.

Han tar gärna emot en fickaskkopp.

– Det här verkar ju bättre annars sätter sig ju lukten i kläderna.

I kommunens namn. Nacka kommun vill få fler att fimpa i fickan i stället för på marken. Foto: Johan Kristensen