
Idrottsläraren Maggan vill få igång eleverna på Björkhaga skola i Tumba. Foto: Anders Björklund
Nu ska mobilen locka Tumbaeleverna till rörelse
Karolinska institutet ska ta reda på om mobiler kan användas för att uppmuntra barn och ungdomar att röra sig. Björkhaga skola i Tumba är en av skolorna i landet som deltar i studien. – Nu vill vi se om skärmarna tvärtom kan användas för att få barnen att röra sig mer, säger Ylva Trolle Lagerros på Karolinska.
- Nyheter
- Publicerad 15:55, 22 nov 2018
Under en månad ska eleverna i två femmor och två åttor på Björkhaga skola delta i studien som drivs av Karolinska institutet och Scriin, bolaget och organisationen bakom appen med samma namn.
Resultat dag för dag
Eleverna kommer att få bära en sensor som via bluetooth är kopplad till mobilen de använder. Dag för dag kommer appen Scriin att registrera hur mycket eleverna rör sig. Dag för dag visar appen också hur många minuter de använt mobilen.
– Vi vill se om barnen genom att få veta detta kan påverkas att röra sig mer och minska skärmtiden, säger Ylva Trolle Lagerros som är docent och läkare, vid Översiktscentrum på Karolinska.
Gröna siffrorna visar rörelse och de lila siffrorna skärmtid vid mobilen. Foto: Anders Björklund
Idrottsläraren Maggan Tärnblom på Björkhaga skola är mycket intresserad av resultatet. Hon tycker att många är allt för inne i sina mobiler i dag.
– Jag höll på att köra på en ungdom förra söndagen som bara tittade ner i mobilen när hon skulle gå över gatan. Jag tror att många ungdomar mår dåligt över att vara ständigt uppkopplade, säger hon.
Når inte målen
WHO:s rekommendation är minst 60 minuters pulshöjande fysisk aktivtet per dag för barn. Det är något som bara 3 av 10 barn i Sverige uppnår i dag enligt en nationell studie från 2017. En del av barnen som ingår i studien där Björkhaga skola deltar kommer att uppmuntras genom en funktion i appen.
– Sensorn lyser upp när du uppnått 60 minuters rörelse för dagen. Skärmarna är i dag en källa till att våra barn är så mycket mer stillasittande. Nu vill vi se om skärmarna tvärtom kan användas för att få barnen att röra sig mer, säger Ylva Trolle Lagerros.
Ylva Trolle Lagerros, docent och läkare på Överviktscentrum på Karolinska vill att dåliga vanor stoppas i tidig ålder. Foto: Privat.
Sensorn blinkar blå
Testgrupper som ingår i studien kommer att uppmuntras av ett blått sken de dagar de haft minst 60 minuters rörelse.
– Sedan har vi en kontrollgrupp som får veta all statistik först efteråt, säger Ylva Trolle Lagerros.
Fyra klasser på Björkhaga deltar i studien. Utöver dessa ska även en sjua använda appen. Foto: Anders Björklund
Maggan Tärnblom berättar att hon själv tog initiativ till att de två klasserna på skolan skulle delta. Utöver eleverna deltar två lärare. Studien drar igång i januari.
– Jag är intresserad av resultaten och hur jag kan koppla det till idrottsämnet. Hur kan vi möta mobilanvändandet i skolan? Mobilen är ju även ett verktyg, säger Maggan Tärnblom.
Läraren Maggan varnad
Maggan Tärnblom har själv mest blivit varnad hittills. Hon har haft appen i tre veckor nu.
– Du får också ett meddelande om du använder mobilen mer än två timmar eller mer än 50 gånger per dag, säger hon.