Nu ska Mariedal bli ett nytt sommarhäng

Nu är det slut på spekulationer från förbipasserande. Mariedal ska få nytt liv och bli ett sommarhäng igen. Kaffe, glass, mat, fika – och framöver även minigolf.

  • Publicerad 17:15, 9 jun 2016

När Länkarna hyrde huset i Mariedal drev föreningen ett sommarkafé i trädgården. När de sedan flyttade försvann sommarhänget. Men nu ska det bli liv och rörelse på tomten igen.

Som Vårt Kungsholmen tidigare har berättat ska det bli bostäder i det stora huset och det lilla ska göras om till ett kafé i framtiden enligt fastighetsägaren Stadsholmen.

Men tills dess har fastighetsägaren under flera år försökt få till ett tillfälligt kafé på tomten utan att lyckas. Tills nu.

I veckan lyftes en kafé-container på plats och nu jobbas det för fullt för att hinna bygga terrass och inreda det nya kaféet för att öppna till nästa helg.

Systrar driver ihop

Café Kajsas drivs av systrarna Östman och finns på flera platser i stan, bland annat i Vitabergsparken. Det är första gången de öppnar på Kungsholmen och de gillar läget i Mariedal skarpt.

– Det är en liten idyll och vi hoppas att vi kan tillföra något för Kungsholmsborna. Det känns som att vårt koncept kommer passa in bra j, säger Elaine Östman.

De tänker ha öppet varje dag så länge vädret tillåter i höst. På menyn kommer det finnas bland annat lätta lunchsallader, grillade surdegsmackor, burgare, lemonader och fika. Mycket är vegetariskt och ekologiskt. Dessutom ska det så klart finnas glass och en espressobar. De planerar också att söka serveringstillstånd.

– Målet är att det ska finnas något för alla. Vi får känna oss fram efter vad våra kunder efterfrågar också, säger Stephanie Östman.

Filtar i gröngräset

Tanken är att duka upp med bord och stolar på tomten och vid det stora huset, men det kommer även finnas filtar för den som vill slå sig ner i gröngräset.

– Vill man ha med sig egen picknick-filt är det också okej. Vi kommer också ha lite sköna liggstolar för att ha en skön dag i. Vi vill att det ska bli en plats där alla är välkomna, säger Elaine Östman.

Det tillfälliga bygglovet är på två år och systrarna Östman vill utveckla området framöver, bland annat med aktiviteter som yoga eller odlingar. Men det första, när kaféet väl är igång ordentligt, blir att sparka igång minigolfbanorna igen.

– Vi ske se till att de går att använda och fixa lite klubbor och bollar. På sikt hoppas vi även göra nya och bättre banor. Vi vill göra området mer levande, säger Elaine Östman.

Det händer i Mariedal

Stadsholmen planerar att göra två-tre bostäder i det stora huset i framtiden. Enligt Stadsholmen är huset inte färdigrenoverat eftersom projektet ingår i stadens byggplaner för hela Stadshagen som nu har varit ute på samråd. Planerna planeras att gå ut för granskning sernare i år. Enligt Stadsholmen inväntar de ett godkännande av detaljplanen, som tidigast kan ske hösten 2017, innan de påbörjar ombyggnaden av det stora huset. I det lilla annexet planeras för permanent kafé.

Visa merVisa mindre