Nu ska kvarnens framtid avgöras

Efter påtryckning från kommunens invånare tyder mycket på att Vallentunas gamla kvarn byggs upp igen. Nästa måndag tas frågan upp i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 11:51, 9 okt 2017

Kvarnen i Vallentuna kommer med stor sannolikhet att byggas upp igen och nästa vecka, under kommunfullmäktige den 16 oktober, väntas ett slutgiltigt beslut tas.

Men redan förra veckan möttes en grupp från kommunen och andra aktörer för ett första möte.

– Just nu befinner vi oss i en förberedelsefas och väntar på att bygget kan dra igång, säger Azadeh Saiah, projektledare för bygget.

LÄS MER: Jubel i Vallentuna - Då byggs kvarnen upp igen

Många i kommunen har hört av sig och legat på om att kvarnen borde återuppbyggas.

– Kvarnen har någon form av historia bakom sig. Många har varit intresserade och engagerade i att återuppbygga kvarnen. Därför har också Vallentuna tagit på sig rollen och drivit frågan, säger Azadeh Saiah.

Donationer

Kvarnen väntas främst finansieras via donationer, men också med hjälp av en summa från kommunen.

– Idag är det lite oklart exakt hur det ska finansieras, men det blir nog mest genom donationer. Donationer kan ske genom byggmaterial, expertishjälp och så vidare, säger Azadeh Saiah.

Vad kvarnen kan tänkas användas till är lite oklart menar Azadeh Saiah, men det har kommit in ett flertal kreativa förslag. Just nu är utgångspunkten emellertid att den "enbart" ska fungera som ett landmärke.

"Vill ha kafé"

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande, berättar mer:

– Vi har tittat på olika möjligheter och det vi har sett är att det finns möjlighet för en återuppbyggnad av landmärket kvarnen. Vi hade gärna sett ett kafé eller annan mötesplats men problemet är att marken ligger under länsstyrelsens försorg.

– Marken är så pass nära vattnet att det råder strandskydd och dessutom finns andra typer av skydd vilket gör att vi inte kan dra in vatten och avlopp med de reglerna som finns idag, säger hon.

Däremot kan det kanske bli möjligt att använda kvarnen till att exempelvis äta sin picknick eller liknande. Men då måste kvarnen vara tillgänglig för alla, inte alltid en helt enkel ekvation om man vill bygga upp en gammal kvarn i dess ursprungsform.

Förra veckan samlades flera aktörer för att samtala om uppbyggnaden av kvarnen. Foto: Einar Spetz/Lotten Engbom