Ökad kompetens. Det ska äldreomsorgen i Sollentuna få, hoppas den politiska majoriteten (M, L, KD och C). Foto: Most Photos

Nu ska kompetensen höjas inom äldreomsorgen

Fler medarbetare i Sollentunas äldreomsorg ska få möjlighet att utbilda sig och höja sin kompetens.

  • Publicerad 16:30, 6 apr 2021

– Det är mycket positivt att vi kan höja kompetensen inom äldreomsorgen eftersom det både ger bättre kvalitet på verksamheterna och bidrar till en hållbar kompetensförsörjning, säger Anna-Lena Johansson (L), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Det är vård- och omsorgsnämnden som tillsammans med kompetens- och arbetsmarknadsnämnden ska ge möjlighet för fler att kunna utbilda och vidareutbilda sig inom äldreomsorgen, en satsning som finansieras av medel från extra statsbidrag.

Totalt nära 50 statliga miljoner till Sollentunas äldreomsorg

– Att ge fler möjlighet att utbilda sig till exempelvis undersköterska har långsiktigt goda effekter för både den enskilde medarbetaren, de äldre, verksamheterna och kommunen, säger Anders Manell (L), kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande.

På grund av pandemin har riksdag och regering infört extra statsbidrag till regioner och kommuner, varav flera riktar sig till äldreomsorgen och till att höja kompetensen bland äldreomsorgspersonalen.

Inventering av behoven

Medlen kan användas till kompetensutbildning av anställda inom äldreomsorgen, exempelvis så att vårdbiträden kan utbilda sig till undersköterskor.

Covid-19-pandemin har lett till att många har förlorat sin anställning då restriktionerna för att minska smittspridning har lett till att flera branscher har haft det svårt. Många av de som har förlorat sitt jobb har tidigare arbetat inom serviceyrken och har potential att göra stor nytta inom äldreomsorgen, menar majoriteten i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Hittills har emellertid ett relativt litet antal personer kunnat erbjudas plats inom den kommunala vuxenutbildningen inom ramen för de extra statsbidragen. Men nu ska avdelningen för näringsliv och arbetsmarknad arbeta tillsammans med vård- och omsorgskontoret för att så många som möjligt ska erbjudas möjlighet att höja sin kompetens inom äldreomsorgen och öka chansen till anställning.

En inventering ska göras bland vård- och omsorgsutförarna i kommunen, för att kartlägga hur det står till med kompetenstillgång och kompetensbehov.

Bra bronschans efter bragdartad vändning

Nyheter Kan avgöra hemma i Arena Satelliten på lördag Sollentuna VK:s herrar vände ett underläge med 0-2 till seger med 3–2 i tisdagskvällens bronsmatch borta mot Örkelljunga.onsdag 21/4 5:50

Åklagaren om misstänkta terrorparet: "Ingen impulshandling"

Nyheter Åtal kan väckas först i början juni Åtalet mot de misstänkta terrorparet kan komma att väckas i början på juni. Enligt förundersökningsledaren Hans Ihrman handlar det misstänkta brottet inte om någon impulshandling. – Det här följer en...tisdag 20/4 13:00