– Biståndshandläggarna följer domar hela tiden eftersom de är vägledande. Ibland visar det sig att kommunen har tolkat lagen fel. Därför välkomnar vi då folk överklagar, det gör att vi får vägledning så att det blir rätt, säger vård och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Hon har bett vård- och omsorgskontoret att ta fram statistik över hur många som har överklagat kommunens beslut om hemtjänst eller särskilt boende samt i hur många fall kommunen har fått bakläxa.

– Jag har inga signaler om att vi inte skulle ligga rätt, men det är ändå bra att veta hur det ser ut, säger hon.

Anki Elken (SP) tycker att det är pinsamt att Sollentuna flera gånger på kort tid har fått bakläxa av förvaltningsrätten.

– Det är skämmigt! Det här är inte mitt Sollentuna, säger hon.

Anki Elken befarar dessutom att det är alltför vanligt att äldre drar tillbaka sin ansökan efter att ha pratat med biståndshandläggare.

14 drog tillbaka ansökan

Efter att Mitt i rapporterat om att detta är vanligt i västra Stockholms stad begärde hon ut lokala siffror. 14 Sollentunabor hade dragit tillbaka sina ansökningar mellan januari och september i år efter dialog med biståndshandläggare, när det gäller plats på äldreboende, enligt Anki Elken.

– Jag tycker att det är märkligt att någon som ansöker om plats plötsligt inte längre har något behov efter att ha pratat med biståndshandläggaren, säger hon.

Kan ha flera orsaker

Enligt Malin Rutström, enhetschef avdelning äldreomsorg i Sollentuna, kan det finnas många olika saker som ligger bakom detta.

– När biståndshandläggare ringer upp och ger information kanske den som sökt känner att den hjälp man kan få inte var vad man hade tänkt sig. Det kan också vara så att man inte vill vara med om en utredning och lämna in uppgifter som styrker ansökan, säger hon.

14 fall är inte många i en så stor kommun som Sollentuna, anser Malin Rutsröm.

– Särskilt inte efter vaccinationerna då vi har haft ett ökat inflöde av ansökningar.