Nu ska kanalen ploggas

Plogga, att plocka skräp och jogga samtidigt, har blivit en trend. I kväll går ploggarna ut i vattnet för att rensa upp Karlbergskanalen. – Att det blivit så populärt tror jag beror på att folk fått bättre kunskap om hur stora problem som skräpet orsakar, säger ploggaren Helena Olmås från Lilla Essingen.

  • Publicerad 09:50, 16 maj 2018

Det var Helenas kompis Erik Ahlström som 2016 myntade ordet plogga, alltså en kombination av att plocka  skräp och jogga.

– Förra året exploderade det och ordet plogga fanns med som nyord i svenska språket förra året, säger Helena Olmås.

Skräp är inte bara fult och otrevligt, det är också en miljöfara. Det vill ploggarna uppmärksamma.

– 85 procent av allt skräp som slängs hamnar i havet. Forskarna säger att 2050 kommer det att finnas mer plast än fisk i havet om vi inte gör något åt problemet, säger Helena Olmås och fortsätter.

– Det slängs också 3 miljoner fimpar på marken varje dag i Sverige och varje fimp förorenar två liter vatten.

Passar när man varvar ner

För att få folk att börja plogga krävs en attitydförändring.

– Det är inte fult att plocka upp skräp efter andra. Det är faktiskt precis det vi behöver göra. Forskning visar att där det är rent slänger folk inte skräp.

Många som joggar vill inte tappa en sekund när de tränar, hur övertygar du dem?

– Jag löptränar själv ganska mycket och seriöst men jag har det här som en nervarvningsrutin. Många glömmer att ta återhämtningsrundor och då är det här perfekt.

Ulf Mård var en av ploggarna på Lilla Essingen för ett par veckor sedan. Foto: Privat

Nu ska Karlbergskanalen ploggas

För ett par veckor sedan var Helena ute med en grupp och ploggade på Lilla Essingen. På 45 minuter fylldes tio kassar med skräp. På onsdagskvällen väntar en ny utmaning i Karlbergskanalen.

– Då kan man plogga både på land och i vattnet. Vi har fått låna 15 paddleboards av Surfbussen på Kungsholmen. I vattnet är det fruktansvärt smutsigt, säger Helena Olmås.