Diskussion. I vintras hölls en paneldiskussion på Jakobsbergs folkhögskola om konstcensur. På plats var bland annat Lenny Clarhäll, konstnären bakom. Foto: Mikael Andersson

Nu ska Järfällas nya konstpolicy klubbas

I höstas plockade Moderaterna ner ett konstverk i fullmäktigesalen som man ansåg vara antidemokratisk, vilket ledde till kritik från oppositionen. Nu har kommunens konstpolicy uppdaterats.

  • Publicerad 12:04, 30 jun 2020

Behöver kompletteras med det som hela diskussionen har rört sig kring.

Det var i september förra året som Moderaterna tog ner konstverket ”I Amelins anda” då man ansåg att det kunde tolkas som en hyllning till Karl Marx. Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, menade att syftet inte var att inskränka konstens innehåll.

– Men den här tavlan är en symbol för antidemokratiska värderingar, och den hör inte hemma i fullmäktigesalen där vi har våra sammanträden, sa hon till JärfällaDirekt i september.

LÄS ÄVEN: M tog ner offentlig "Marx-konst"

Men kritiken lät sig inte vänta, och oppositionsrådet Bo Leinerdal (V) menade att politiska partier inte ska lägga sig i den konstnärliga friheten. Den rödgröna oppositionen ville att konstverket skulle sättas upp igen, något som dock inte har hänt.

LÄS ÄVEN: Rödgrönas uppmaning: Sätt tillbaka konstverket

Oppositionen inte nöjd

Efter det bestämde kultur-, demokrati- och fritidsnämnden att kommunens konstpolicy ska uppdateras. Den första juni i år klubbade kommunstyrelsen en reviderad policy, men oppositionen är inte nöjda. De anser att man bör lägga till en mening om principen om att politikerna bör hålla en "armlängds avstånd" till det konstnärliga innehållet.

LÄS ÄVEN: Efter politiska konstbråket: Nu ska Järfällas policy ändras

Frasen kom inte med, och Bo Leinerdal är kritisk.

– Den behöver kompletteras med det som hela diskussionen har rört sig kring, det vill säga att politiken ska hålla en armlängds avstånd till konst och kultur. Emma Feldman har helt sonika tagit bort ett konstverk bara för att man inte gillar det, därför är det särskilt viktigt att den här principen finns, säger Bo Leinerdal (V).

Men Aphram Melki (C), kommunalråd, tycker att den reviderade konstpolicyn är tillräcklig tydlig om att konsten ska respekteras och att det täcker innebörden om "en armlängds avstånd".

– I riktlinjerna står det att beslut om inköp, placering och omplacering av konst ska behandlas i kommunens konstkommitté. Där menar jag att man har blivit mycket mer tydlig med var dessa frågor ska behandlas. Nu finns det ingen möjlighet att någon annan blandar sig i, säger han.

Den nya konstpolicyn ska klubbas i kommunfullmäktige i höst innan den börjar gälla.

”I Amelins anda”

Konstverket består av en trärelief i två delar, och konstnären bakom heter Lenny Clarhäll. "I Amelins anda" syftar till den svenska konstnären Albin Amelin, som ofta skildrade arbetare i sin konst, och själv var kommunist.