Området kring Humlanhuset och Ungdomsparken med tillhörande skatepark ska utvecklas till en mer levande och trygg plats tillsammans med invånarnas hjälp. Foto: Sanna Källdén / Arkivbild

Nu ska Humlan bli en bättre plats att vara på – med DIN hjälp

Ett utegym? Plats för uppträdande eller utställning? Stadsdelsförvaltningen ska göra en del av Humlegården mer levande och vill ha Östermalmsborna till sin hjälp.

  • Publicerad 11:30, 14 okt 2016

Aktivitetsytorna i nordvästra delen av Humlegården ska utvecklas. Målet är att göra platsen – där Humlanhuset, Ungdomsparken, konstgräsplanen och längdhoppsgropen finns – mer levande och trygg.

– Inledningen till det här är förslag från Ungdomsrådet och ett medborgarförslag om att anlägga ett utegym i Humlegården. Fast vi tycker att det är ett bra förslag vill vi säkerställa att det är rätt och titta på andra saker samtidigt. Därför breddar vi det till en dialog kring utemiljön i området kring Humlanhuset, säger Fredrik Ekroth, ansvarig landskapsarkitekt på parkmiljöavdelningen i Norra innerstan.

Ett utegym är alltså bara en eventuell början till en förändring. Östermalms stadsdelsförvaltning börjar därför förändringsarbetet med att samla in tips och idéer från allmänheten och föreningar på hur man kan göra platsen både mer levande och mer trygg.

LÄS ÄVEN: Humlans ungdomspark: "Det är ett ikoniskt ställe"

På onsdag, den 19 oktober klockan 17-18.30, är alla som vill bidra med tips och idéer välkomna till platsen då representanter från stadsdelen kommer att finnas på plats.

– Det kan till exempel handla om att man har prova på-aktiviteter, kanske vill man kunna ha uppträdanden och använda trappan som finns där till publiken eller så kan det vara att man anordnar konstutställningar, säger Sandra Lind, kommunikationsansvarig på Östermalms stadsdelsförvaltning.

– Det är kul om vi får förslag som vi själva inte har tänkt på. Det är ofta det blir bäst när andra får vara med och fylla med innehåll. Det är fortfarande lite löst i kanterna, men vi slänger ut en krok så får vi se vem som nappar.

Känner sig otrygga

Förvaltningen ser gärna att det även blir någon form av samarbete med föreningar för att man ska kunna göra olika aktiviteter tillsammans på platsen.

Fredrik Ekroth berättar att Östermalms ungdomsråd redan har gett sina idéer på vilka förändringar de vill se.

– De har skrivit ner olika förslag som ser väldigt bra ut, säger han.

Östermalmsnytt har tidigare skrivit om ungdomsrådets önskan om bättre belysning i området eftersom att många unga känner sig otrygga på platsen i dag.

LÄS ÄVEN: Nu vill de unga ha makt på Östermalm – kräver tryggare Humlan

Men trygghet handlar om mer än så.

– Det är mycket buskage på platsen och kan upplevas som där är dålig insyn. Och ju fler människor som rör sig på platsen desto tryggare brukar det bli, säger Sandra Lind.

När stadsdelsförvaltningen har samlat in invånarnas synpunkter är tanken att börja med förvandlingen så snart som möjligt, förhoppningsvis under nästa år.

LÄS ÄVEN: Humlanhusets nya dragplåster: snack om jämställdhet och studio

Lämna dina tips

Den som vill bidra men inte kan komma till Humlegården på onsdag har möjlighet att lämna sina förslag via en webbenkät, som finns att hitta på stadens hemsida: www.stockholm.se/ostermalm/tillsammans/humlan2016