Husen på gården är i behov av renovering. Här är stora huvudbyggnaden. Foto: Anna Z Ek

Nu ska Hästa gård rustas upp

Turerna kring Hästa gård har varit många, och länge har platsens framtid varit oviss. Nu väljer staden att satsa 30 miljoner för att få området levande igen.

  • Publicerad 13:19, 21 dec 2020

För några år sedan var Hästa gård, som ligger på Järvafältet strax söder om Akalla, ett av världens största stadsjordbruk, med sammanlagt 240 hektar mark.

2013 gick dock 4H-gården som bedrev verksamhet på platsen i konkurs. Spånga gymnasiums naturbruksdel har sedan haft en del djur och undervisning på området, men annars har det mest fått stå och förfalla. Trots påtryckningar har staden inte kunnat presentera en lösning.

– Det har funnits oklarheter kring vem som har haft ansvar för upprustningen, om det har varit fastighetsnämnden eller trafikkontoret. Men för ett tag sedan slog man fast att det är trafikkontoret som har ansvaret, så nu har vi kunnat ta processen vidare, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), och fortsätter:

– Dessutom byggs förbifarten i närheten och de har använt marken till upplag, därför har vi avvaktat. Men det arbetet börjar bli klart, och nu är det dags att ta tag i Hästa gård.

Rustas upp och få dit djur

I stadens budget för 2021 avsätts nu investeringsmedel om 30 miljoner kronor till upprustning av Hästa gård. Man ger även i uppdrag till trafiknämnden att under året ta fram en verksamhetsinriktning för platsen.

Daniel Helldén säger att staden bland annat vill se över möjligheterna att återigen bedriva någon form av jordbruk, och sätta djurverksamheten i stånd igen. Även den gamla huvudbyggnaden från 1700-talet ska rustas upp.

– Där skulle det kunna bli kafé och plats för annan verksamhet, kanske någon slags utbildning. Tanken är i vilket fall som helst att det ska vara en plats som ska leva upp och dit folk ska kunna komma och njuta, säger han.

Påbörjas nästa år

Staden hoppas på att komma igång med den första delen av upprustningen under 2021.

– När vi har satt en verksamhetsplan kör vi igång så fort som möjligt. Vi har redan fått förfrågningar från olika verksamheter som vill hålla till på platsen, och vi tar mer än gärna emot fler förslag, säger Daniel Helldén.

Han hoppas att satsningen kommer innebära ett lyft för Järvaborna.

– Så småningom innebär det här att boende i området får en ny målpunkt på fältet, med en verksamhet som kan bli en central plats att besöka. På så sätt kommer Hästa gård kunna berika mångas liv. Det här är verkligen en satsning på Järva, säger han.

Hästa gård

Ett av världens största stadsjordbruk

260 hektar mark, varav 185 av dessa är brukbar odlings- och betesmark

Herrgården byggdes i mitten av 1700-talet

I december 2017 flyttade de sista djuren från Hästa gård efter att staden sagt upp arrendeavtalet med Naturskog. Därefter tog Peab över driften i väntan på vidare beslut om platsen.

Visa merVisa mindre