SKOLTEST. Nu ska antigentest användas för att stoppa smittspridning i gymnasieskolorna. Ett effektivt sätt att stoppa smittspridning, enligt chefläkare Elda Sparrelid. Foto: Veronica Johansson/Mostphotos

Nu ska gymnasielever göra antigentest – i skolan

Elever vid Södra latin, Norra real och S:t Eriks gymnasium kan komma att få göra antigentest i skolan vid misstänkt smittspridning.

  • Publicerad 15:21, 22 apr 2021

Nu ska gymnasielever snabbtestas för covid-19 i skolan. En pilotstudie inleds denna vecka på Södra latin, Norra reals gymnasium och S:t Eriks gymnasium i samarbete med Stockholms stads utbildningsförvaltning och Elevhälsan.

Syftet är att se om antigentester kan användas för att snabbt lokalisera ett utbrott av covid-19, och därigenom stoppa smittspridning.

Skolan sårbar

Enligt Folkhälsomyndigheten kan skolmiljöer vara sårbara vid smittspridning, skriver regionen på sin webb.

– Vid misstänkt utbrott kommer skolöverläkaren kontaktas för att ordinera provtagning. Ett provtagningsteam kommer till skolan och genomför provtagning av de elever som haft nära kontakter med den smittade, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Fas 3 inleds i Stockholm – nu är det 60-plussarnas tur

Hel klass kan provtas

De som har positivt provsvar får gå hem och beställa ett PCR-test för att få infektionen bekräftad.

Om man misstänker att smittspridning skett i skolan sker en bredare testning, det kan handla om en hel klass eller ett idrottslag.

Symtomfria kan gå kvar

De som inte har symtom rekommenderas dock att fortsätta gå till skolan, men inte delta i fritidsaktiviteter.

– Smittspårning i kombination med omfattande testning och smittskyddsinformation är några av de mest effektiva verktygen för att begränsa spridningen av covid-19. Syftet med pilotstudien är att bedöma hur antigentester fungerar som verktyg vid smittspårning för att förhindra eller hantera utbrott på skolan, säger Sparrelid.

Rapport: En av tio får långtidsbesvär av mild covid