
Pråmen. Här laddas pråmen med flockningsmedlet som produceras i Vetlanda. Foto: Mikael Andersson
Nu ska gamla synder botas i Norrvikens vatten
En båt sprutar nu ner aluminium i Norrvikens botten för att rädda djurlivet i sjön. Redan i sommar väntas vattnet bli klarare och friskare.
- Nyheter
- Publicerad 11:48, 15 apr 2020
Såg ut som ren spenatsoppa under våren. På hösten var den klar och fin.

Sjöräddaren. Sten-Åke Carlsson har restaurerat sjöar i Sverige sedan början av 90-talet. Foto: Mikael Andersson
En liten specialbyggd båt puttrar just nu runt i Norrviken.
Den ska göra vattnet friskare, balansera ekosystemet och på sikt rädda djurlivet i sjön. Det är också sista delen av ett flerårigt projekt med att bota gamla synder som har övergött Norrviken under åren.
Redan i sommar väntas vattnet bli klarare:
– Man kommer se stor skillnad under den här badsäsongen, säger vattenvårdaren Sten-Åke Carlsson.
Så ska sjön räddas
Under påsken sjösattes båten, som liknas vid ett flytande reningsverk. I fyra månaders tid ska det guppa runt i Norrviken, med slang och harv ner till botten.
Problematiken kan förklaras i korthet:
Till följd av gamla synder finns det för mycket av ämnet fosfor i Norrviken, precis som i många andra vatten. Det övergöder vattenlivet från botten, och tar upp näringen.
Nu tillsätter man ett flockningsmedel som innehåller aluminium, som redan förekommer naturligt i vatten. Det ämnet binds med fosforet, vilket begraver problemen i botten.
– Det är en väldigt enkel och naturlig process. Det återställer balansen som den ska vara, säger Sten-Åke Carlsson intygande, och tillägger:
– Senast så behandlade vi en sjö i Växjö. Den såg ut som ren spenatsoppa under våren, men sedan på hösten var den klar och fin.

Reningsverk. En specialbyggd båt kommer att åka runt i Norrviken under de närmaste månaderna för att rena vattnet. Foto: Mikael Andersson

Hektar. 136 hektar ska harvas under tre till fyra månaders tid i Norrviken. Foto: Mikael Andersson
Restaureringen är en del av projektet Life IT Rich Waters.
Det har pågått sedan 2017 och ett samarbete mellan ett 30-tal olika aktörer. I delprojektet om Norrviken deltar Sollentuna och Upplands Väsby kommuner tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholm. Totalt väntas restaureringen av Norrviken kosta 5,7 miljoner kronor.
– Vi hoppas på ett mer balanserat fisksamhälle, mindre algblomning och klarare vatten, säger Towe Holmborn, vattensamordnare på Sollentuna kommun och tillägger:
– Med behandlingen bryter man en negativ spiral och skapar förutsättning för att sjön ska kunna återhämta sig och bli välmående igen.
Krävs mer åtgärder
Sjöar och vatten är ofta sammankopplade, och flyttar vidare övergödningen mellan dragen.
Enligt Sten-Åke Carlsson krävs fler restaureringar för att helt återställa balansen i Norrviken. Som för Vallentunasjön.
– Man har redan gjort väldigt mycket, för att minska utsläppen, som med avloppstillförseln. Men det finns mer att göra, säger han.
Den specialbyggda båten i Norrviken är utrustad med GPS och ekolod.
På 12 meters djup kan vattenvårdarna studera botten, eller det övre sedimentet, som ska få sig en kur med det så kallade flockningsmedlet.
Sten-Åke Carlsson har restaurerat 14 sjöar. Till nyligen ägde han tillsammans med Lars Eriksson, Vattenresurs AB, som dom startade 1991, och som sköter den specialbyggda båten.
– Det här kommer ge mer gädda och aborre till Norrviken, exempelvis, säger han och tillägger:
– Och det är alltid lika spännande. Man blir alltid lika förvånad över hur fint det blir efteråt. Det känns ju också bra eftersom det är en skuld till miljön som återbetalas.