Foto: Sebastian Davidsson

Nu ska Forellskolan rivas

Rivningen av Forell­skolan blir startskottet för omdaningen av norra ­Tyresö centrum med drygt 1 000 nya bostäder. I förra veckan startade arbetet som beräknas kosta 25 miljoner kronor.

  • Publicerad 12:21, 24 mar 2014

Kostnaden för att riva Forellskolan och flytta den värmecentral som finns under området beräknas sluta på 25 miljoner kronor. Men eftersom kommunen sedan vill sälja den iordninggjorda marken till olika byggherrar, ser man det som snabbt intjänade pengar.

De nya flerbostadshusen som ska stå där skolan ligger i dag, kommer förmodligen inte att börja byggas förrän om två år. Tyresö kommun vill ändå riva Forell­skolan eftersom den sedan den stängdes sommaren 2012 har ­kostat miljontals kronor i underhåll.

Ett annat skäl är att skolan det senaste året utsatts för kraftig vandalisering. Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om den tomma skolan, som blivit ett tillhåll för ungdomar och som tvingat polisen till det ena utryckningsuppdraget efter det andra.

Ett tredje argument är att skolan redan länsats på allt av värde.

– Man kan säga att den river sig själv, till exempel finns ingen koppar kvar. Nu måste vi se till att allt där inne tas till vara på rätt sätt efter­som det också finns asbest där, säger stadsbyggnadschef Sara Kopparberg.

I väntan på att skolans mark bebyggs har dock kommunen för avsikt att göra den så trivsam som möjligt, eventuellt genom att skapa urbana odlingar.

Forellskolan, som då var Tyresös enda högstadieskola, stod klar 1963. Biologi- och geografiläraren, Margareta Bjärgård, var med redan under skolans andra år. Sedan blev hon kvar i 44 år till.

– Då, i början av 1960-talet, titulerade eleverna mig magistern. Men några år senare kom du-reformen och då var det plötsligt ”Hej fröken”, som gällde, berättar hon.

Under åren kom hon att undervisa kända Tyresöbor som programledaren Peppe Eng, landslagsmålvakten Ronnie Hellström och tennisspelaren Thomas Enqvist. Men starkast minne har hon av de elever hon kom att stå nära – ofta de som hade det jobbigt i livet.

När nu skolan ska rivas känner hon ett stort vemod.

– Det var en väldigt bra skola där lärarna stannade kvar länge. Och många av mina elever fick ju barn som jag sedan hade som elever, säger hon.

Även Tyresö kommuns samhällsbyggnadschef, Åke Skoglund, minns skolan som han i början av 1960-talet började i sjuan i.

– Den byggdes ju i samband med att höghusen längs Bollmoravägen och Sikvägen kom till. Det var ju starten för Bollmoras utbyggnad, säger han.

Gregor Svärd och Björn Sandberg från firman Normans AB har fått i uppdrag att riva Forellskolan. I förra veckan började de med att spärra av området.

Fakta

150 bostäder i första skedet

I mitten av april väntas den första av cirka tio planer för utbyggnaden av norra Tyresö centrum ställas ut, så att Tyresöborna får tycka till om den.

Den första planen, med cirka 150 bostäder, berör delar av Forellskolans mark, men också marken mellan Bollmorahallen och parkeringen, där kommunen föreslår att ett 16 våningar högt punkthus ska byggas.

Under sommaren vill kommunen låta olika byggföretag och arkitektkontor tävla om hur de vill gestalta området.

Källa: Tyresö kommun

Visa merVisa mindre