Folk halkar runt med matkassar, några kontorsarbetare är på lunchjakt. Och det luktar, såklart, kaffe.

När det inte är pandemi jobbar 9 000 personer i Solna business park.

Men snart ska folk också bo här.

Just nu planeras för områdets 300 första lägenheter och en förskola.

– Om allt rullar på så skulle man kunna börja bygga 2022. Längre fram vill vi bygga 500-600 bostäder till i området, säger Stefan Dahlbo, vd för Fabege som äger större delen av fastigheterna i området.

Platsen är rätt, tycker han. Och han tror att många kommer vilja bo här.

– Solna business park är en mittpunk, det sitter så nära ihop med Sundbybergs centrum och ligger perfekt vid järnvägen och motorleden. Men tyvärr har området inte levt hela dygnet, det blir mest på kontorstid. Nu vill vi skapa en stadsdel som är levande hela dygnet och på helgen också, säger han.

Galleri

Solnas kommunstyrelseordförande Pehr Granfalk (M) hejar på.

– Solna business park ligger bra men är kanske inte en superrolig plats idag. Vi har länge tittat på om det går att få till bostäder att blanda upp kontoren med, säger han.

Att folk flyttar in påverkar utbudet positivt, menar Stefan Dahlbo.

– Absolut, lever stadsdelen hela dygnet så blir utbudet större, som restauranger öppna på kvällen, mer småbutiker och närservice.

Tanken är att både Solna- och Sundbybergsbor ska hänga här mer. Som ett led i det har man startat konstprojektet Street Gallery, och grönska ska få mer plats mellan husen.

– Det heter ju "park". Parker och grönt är viktiga inslag i miljön. Det har inte alltid känts så välkomnande men vi håller på att rätta till det, det ska kännas trevligt och mänskligt, säger Stefan Dahlbo.

Det blir också fler kontor. På sikt uppåt en fördubbling av dagens kontorsyta. En del hus kommer att rivas, andra byggas om.

Kontorsbehov

Som Mitt i berättat finns en miljon kvadratmeter kontor på ritbordet i Solna, trots att såväl företag som forskare aviserar ett minskat behov efter pandemin.

Stefan Dahlbo är dock inte oroad för att bygga hus som sedan står tomma.

– Vi bygger normalt sett inte på spekulation och vill veta att vi har hyresgäster. Men efterfrågan på kontor är stor och jag är övertygad om att kontoret fortsätter att ha en viktig roll som mötesplats. Många saknar arbetskamraterna och alla kan inte sitta hemma och jobba, säger han.