Erik Slottner (KD) vill få bort knarkhandel och skadegörelse från Järvas förskolor. Foto: Sacharias Källdén/Mostphotos

Nu ska fler förskolor i Järva få ljudlarm

Efter ett projekt med ljudlarm på en förskola i Husby, är stadens plan nu att fler förskolor ska utrustas med larmen. Tanken är att få bukt med skadegörelse och droghandel.

  • Publicerad 17:12, 15 jan 2020

I dag, onsdag, fattar trygghetsutskottet i Stockholms stad beslut om att fördela 26,1 miljoner från stadens trygghetsfond till flera stadsdelar. Syftet? Att genomföra olika trygghetsinvesteringar.

För Rinkeby-Kistas räkning innebär det 0,4 miljoner kronor, som ska gå till att sätta upp så kallade ljudlarm vid fyra förskolor runtom i Kista, Husby, Rinkeby och Akalla. De ger ifrån sig ett störande, högfrekvent ljud som endast kan uppfattas av personer upp till 25-30 års ålder.

Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, berättar att ett pilotprojekt där ett ljudlarm satts upp vid Solbackens förskola i Husby varit lyckat.

– Där har det tidigare varit stora problem med ungdomsgäng som samlats och sysslat med droger och sabotage. Efter att ljudlarmen kommit upp har det i princip gått från cirka en incident i veckan till en i halvåret, säger han.

Ytterligare fyra förskolor får larm
Sammanlagt kommer fyra nya larm att sättas upp vid olika förskolor runtom i stadsdelen. Ljudet kommer att vara påslaget på kvällar och nätter, för att driva bort ungdomsgäng.

Att brottsligheten kan komma att flytta till andra platser är en risk man får ta, menar Erik Slottner.

– Att få brottsligheten att försvinna från platser där barn vistas om dagarna är av största vikt. Sedan finns det alltid en risk att kriminaliteten flyttar på sig när man gör en plats tryggare, men då gäller det helt enkelt att vara ihärdig och förbättra plats efter plats, säger han.
 

Här sätts de nya ljudlarmen upp

✓ Förskolan Ribegården, Husby

✓ Barnkullens förskola, Akalla

✓ Förskolan Gamlebyplan, Rinkeby

✓ Ekbacken förskola, Kista

Visa merVisa mindre