Vid Råstasjöns utlopp finns i dag Råstadammen, en betongdamm som hindrar fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig in i sjön.

I stället för betong blir det nu en vattenmiljö med stenar.

Staden ska nämligen sätta in en ny sjötröskel och utlopp med porlande vatten som gör det lättare för fiskarna att vandra ända från Brunns­viken till Råstasjön där de kan få en bra plats att leka. 

Porlande vatten

– Utöver de ekologiska vinsterna får Solnaborna en vacker och trivsam plats att vistas på. I stället för en igenvuxen betongdamm med stillastående vatten kommer vi att kunna höra ljudet av porlande vatten och se fiskar simma upp i sjön, säger Martin Båth, projektledare vid tekniska förvaltningen i en kommentar på stadens hemsida.

Målet är mer rovfisk i sjön och en bra plats för fiskar att föröka sig på. Men också att Solnaborna alltså får det lite mysigare på promenaden vid sjön.

Även musslorna, som i dag finns i stora mängder vid dammen, kommer att kunna ta sig vidare till sjön.

Mussellarver klamrar sig nämligen fast på fiskarnas gälar.

– Hela Råstaån är full med musslor som kommer att göra stor nytta som naturliga reningsverk i sjön. Med den nya sjötröskeln kan vattenkvaliteten i Råstasjön förbättras, säger Linda Svensson, limnolog vid Solna stad.

Åtgärderna förväntas förbättra vattenkvaliteten i sjön då risken för igenväxning minskar vilket också ska gynna fågellivet.

Arbetet med att skapa sjötröskeln påbörjas i juli och beräknas vara klart under hösten.