Nu ska fler bo i höghus – i trä

Kommunen bygger redan en hel del flerfamiljshus i trä, men nu ska man ta fram en trähusstrategi.

  • Publicerad 08:19, 25 sep 2018

Trähus har en positiv inverkan på såväl miljö som människa. Det skriver Kristdemokraterna i en motion som togs upp på senaste kommunfullmäktige.

Motionen har gått mellan förvaltningar och nämnder i över ett års tid, och under kommunstyrelsen den tredje september togs beslutet att lämna den utan åtgärd.

Men under kommunfullmäktigemötet stod det klart att den får bifall. Christian Bengtzelius (S) är kommunfullmäktiges ordförande och kommenterar kovändningen.

– Det händer, men det händer inte jätteofta, säger han.

Stora utsläpp

Kärnan i motionen är att kommunen bör ta fram en trähusstrategi. Man bygger redan mycket i trä, men strategin finns inte där så vid varje nytt bygge tar man diskussionen om det borde vara trä eller ej.

Detta för att väldigt mycket av ny bebyggelse idag ändå består av stål och cement, två tunga poster när det kommer till koldioxidutsläpp.

Lennart Nilsson, gruppledare för Kristdemokraterna och författare av motionen, menar att Järfälla kommun bidrar till stora utsläpp genom att fortsätta bygga som man gör idag.

– Utsläppen hamnar förvisso inte i den egna kommunen, men ändå, säger han och nämner bland annat cementfabriken i Slite på Gotland.

Både för- och nackdelar

Motionen har varit hos bland annat Tekniska nämnden för utlåtande. Där menar man att det är bra med trähus, men att det finns svårigheter man måste ha i åtanke. Det kan till exempel ställa till det med detaljplanerna eftersom trähus kan bli större än hus byggda i cement.

Detta för att man kan behöva kraftigare eller fler bjälklag. Man menar också att akustiken kan vara en utmaning.

Bygge av flerfamiljshus i trä är inget nytt och finns på många håll i landet. Motionen framhåller dock utvecklingen av tekniken och att forskning visar att trähus binder och lagrar koldioxid.

– Trähus skulle inte bara bidra till minskade utsläpp, de är dessutom vackra, menar Lennart Nilsson som är nöjd över att motionen nu fått bifall.

Nu ligger bollen hos kommundirektören och samhällsbyggnadskontoret som ska ta fram själva strategin.