Inspiration. Hönsgården Hönan och ägget i Bagarmossen inspirerade Gulla Hermannsdottir till en liknade gård i Årsta. Foto: Gulla Hermannsdottir

Nu ska en hönsgård byggas i Årsta

Gulla Hermannsdottir är initiativtagare till den kollektiva hönsgård som planeras vid koloniområdet på Årstaliden. Vi tog ett snack med henne för att höra hur arbetet går och hur allt startade.

  • Publicerad 15:21, 5 maj 2022

Trevligt sätt att träffa sina grannar och ha ett projekt ihop

Hur fick du idén?

– Jag har alltid varit intresserad av att leva hållbart. Jag råkade sedan gå förbi hönsgården Hönan och ägget i Bagarmossen och de inspirerade mig till projektet. 

Hur ska det gå till?

– Tanken är det ska vara runt tio höns och att vi är några hönsskötare som turas om. När man har sin dag måste man komma dit och släppa ut dem, mata och städa. Man får även ta av äggen. 

Vad händer nu?

– Vi har startat en studiecirkel och ska ha träffar under våren. Vi hoppas få tillgång till platsen i slutet av sommaren.

Vad är din förhoppning?

– Att man ska se att hönsen mår bra och slippa köpa ägg från stora gårdar. Men också att fler blir inspirerade. Jag hoppas även att det blir ett trevligt sätt att träffa sina grannar och ha ett projekt ihop.

Hönsgården

Var? Planeras vid koloniområdet på Årstaliden

När? Hoppas kunna börja bygga hönsgården i slutet av sommaren.

Hur blir man hönsskötare? Just nu är intresseanmälan stängd, men det finns fortfarande möjlighet att bli stödmedlem.

Stockholms stad har lånat ut mark och kommer bekosta delar av projektet. Resten ska finanseras av en så kallad kickstarter.

Visa merVisa mindre