FÅGELSTOPP. Färgglada prydnader istället för bajs, blir det framöver vid tunnelbanan. Foto: Illustration: Arkitekt Lars Olsson/Arkivbild: Ulrica Andersson

Nu ska duvorna hållas borta

Bajsproblemet har fått en lösning: Kommunen och landstinget är överens om ett föreslaget metallnät runt nedgången till tunnelbanan, som ska stoppa duvorna.

  • Publicerad 17:02, 4 apr 2018

En så enkel lösning som möjligt.

Problemet med duvor och deras bajs har funnits flera år, vid nedgången till tunnelbanan vid Hemköp i centrala Sundbyberg.

Åtgärder har diskuterats, en förbudsskylt mot matning har satts upp och städning har utförts.

Hittills tycks det i längden inte ha hjälpt ett skit.

Men nu ser kommunen en ljusning: De har efter lång tid kommit överens med landstinget om att göra ett projekt i samverkan för att förbättra nedgången.

Ett metallnät ska sättas upp vid nedgången. På det ska genomskinlig, färgad plast sitta.

Arbetet kommer att pågå i första hand under dagtid i två veckor. Sanering görs på natten.

Åtgärden görs i väntan på att järnvägen grävs ned genom stadskärnan.

– En så enkel lösning som möjligt. Vi tyckte att det var adekvat att komma vidare, säger Tomas Lindvall, teknisk chef vid Sundbybergs stad.

Nu återstår att besluta när jobbet ska göras och andra praktiska detaljer. Tomas Lindvall ser positivt på att man hittat en lösning efter lång tid.

– Det kommer inte att lösa problemet med att de matas men det kommer att underlätta för resenärerna. Det stoppar duvorna från att kunna sitta på kanten och flyga över resenärerna, säger Tomas Lindvall.

Att inte alla lyder informationsskyltar om matningsförbud har kommunen svårt att göra något åt.

– Att jaga folk som matar är inte vårt huvuduppdrag. Vi behöver hjälp av allmänheten; vi är aldrig på plats hela tiden men vi ska säkerställa en attraktiv miljö, säger han.

Stadsmiljökommunalrådet Stefan Bergström (C) är också nöjd.

– Dessutom en snygg lösning som bidrar till mer konstnärliga uttryck i staden, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47