Nu ska döda torget i Täby väckas till liv

Nu ska Täby torg äntligen väckas till liv – med en egen marknad. Den 29 april kommer torget att fyllas med allt från portugisiska food trucks och ekologiska barnkläder till småskaligt hantverk och vintage-fynd. – Jag ser framför mig att torget kan bli en plats likt torgen i Sydeuropa, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader.

  • Publicerad 12:18, 18 apr 2017

För två år sedan invigdes Täby torg, men den självklara samlingsplatsen för Täbyborna har det inte blivit. Platsen har i folkmun gått under namnet ”Döda torget” men nu ska det bli ändring på det.

Kommunen har kopplat in Stockholmsmarknader, som bland annat arrangerar bakluckeloppisen i Täby Park, för att liva upp platsen.

– Det är ett stort och bilfritt torg som tyvärr hamnat i skymundan eftersom man inte passerar torget så ofta. Därför tror vi att en marknad som lockar dit folk passar väldigt bra, säger Maria Wiberg på Stockholmsmarknader AB.

Testa småskaliga affärsidéer

På marknaden kommer det dofta av street food från Portugal, äppelmust från Norrviken och tunnbröd som bakats på stenhällar i Åkersberga. Och för den med gröna fingrar finns det även sticklingar och fröer från Sällskapet Blomstervännerna.

– På marknader finns det en möjlighet att testa en småskalig affärsidé och se om den fungerar. Vi har bland annat några som syr ekologiska barnkläder, säger Maria Wiberg.

Hantverk som ska säljas på Täby marknad. Foto: Therese Wiberg

Det kommer även finnas luffarslöjd, egyptisk bomull och silversmycken. Och för den som också vill rota i gamla grejer finns även den möjligheten.

– Det kommer finnas  de som säljer vintage och loppisprylar, men de kommer bara vara en liten del av hela marknaden.

Kommer det här innebära att torget vaknar till liv?

– Vi försöker råda bot på det. Förhoppningsvis kommer människor att upptäcka torget och ha torget i bakhuvudet när de ville sitta ute i solen. Jag ser framför mig att torget kan bli en plats likt torgen i Sydeuropa där man sitter och tittar på andra människor, äter god mat och känner att livet är ganska skönt, säger Maria Wiberg.

Enligt Maria Wiberg har de upptäckt ett behov av en marknad i Täby.

– Det verkar finnas ett sug och ett intresse hos Täbybor att få prova sina idéer på en marknad som den här. Och det verkar som att Täbyborna har en del att visa upp.

Täby marknad pågår sista lördagen i månaden med start lördagen den 29 april klockan 12 till 16. Därefter den 27 maj, 20 juli, 26 augusti och den 30 september.