Taggade. Johan Paccamonti (M) och Dennis Wedin (M) framför det rivningsaktuella klubbhuset. Längre bak skymtar slänten där det nya huset ska stå färdigt 2024. "Nya, fräscha omklädningsrum är alltid uppskattat av idrotten", säger Wedin. Foto: Alexander Kuronen

Nu ska det sportas på tak i Södra Ängby

Tut tut! En ny väg ska dras i den planerade förtätningen av Islandstorget, och då är det färdiglirat för det gamla klubbhuset intill Södra Ängby BP. Samtidigt är en ersättare på väg in.

  • Publicerad 08:30, 27 dec 2021

Det har gått fyra år sedan detaljplanen för "Nya Islandstorget" vann laga kraft. Tanken är att bygga ihop Blackeberg och Södra Ängby med över 500 bostäder, men av dessa märks än så länge intet längs Blackebergsvägen. Det förberedande arbetet för den nya byggnationen pågår fortfarande.

Nu kan Mitt i Bromma i alla fall berätta om byggstarten för ett av de nya husen, närmare bestämt ett klubbhus. Enligt bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) ska det börja snickras på i början av 2023.

"Trevligare byggnad"

Anledningen är att ett befintligt dito alldeles intill Södra Ängby BP måste rivas. Här ska nämligen en ny väg dras.

– Det blir en mycket trevligare byggnad, säger Wedin.

Vad det nya klubbhuset väntas kosta vill han i nuläget inte yppa något om.

– Vi vill få in så mycket konkurrens som möjligt kring anbuden, för att på så sätt få ner kostnaden för skattebetalarna. Lagom till slutredovisning kan vi berätta mer om pengarna.

Ska rivas. Det gamla klubbhuset har framför allt använts av FK Bromma. Foto: Alexander Kuronen

Desto mer får vi veta om hur det nya klubbhuset ska se ut. 340 kvadratmeter stort blir det, med en takterass dessutom. Kåken ska uppföras i en slänt alldeles nordväst om fotbollsplanen.

– Det blir både omklädningsrum, samlings- och föreningslokaler. Och på taket har man en multisportarena, så man utökar egentligen idrottsmöjligheterna här, säger Johan Paccamonti (M), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Hårt tryck

Exakt vilka sporter som kan komma att utövas på taket är inte solklart när politikerna får frågan.

– Man säger multisport för att det inte ska vara riktat mot just en sorts idrott, säger Dennis Wedin.

– Det finns också tid om folk har inspel; vad det är för idrott som det finns intresse av att utföra och vad det kan finnas efterfrågan på, tillägger Johan Paccamonti.

Stan går vidare med byggplaner i Blackeberg och Södra Ängby

Satsningen fyller en viktig funktion, tycker han.

– Det är ett hårt tryck på Stockholms idrottsytor. Då vill vi se till att den här får så bra förutsättningar som möjligt.

Mest användning av det befintliga klubbhuset har FK Bromma haft.

Klart 2024

Den nya byggnaden planeras stå färdig i början på 2024. Huruvida FK Bromma kommer att kunna vistas i den äldre fram till dess är oklart.

– Om det är så att den rivs innan blir det ersättningsbaracker under en tid. Det hänger lite på när man kommer i gång med vägen, säger Dennis Wedin.

Språkar. Paccamonti och Wedin i slänten där det nya klubbhuset ska börja uppföras om ett drygt år. Foto: Alexander Kuronen

Fakta: Det här ska också byggas vid Islandstorget

Följande ingår i projektets första etapp, vars detaljplan vann laga kraft 2017:

60 studentlägenheter

118 hyresrätter

345 bostadsrätter

Tio lägenheter för LSS-boende

Förskola med fyra avdelningar

Fyra lokaler i husens bottenvåningar

Nya och upprustade parker, gator och torg

Enligt exploateringskontoret är det ännu oklart när byggstarten äger rum.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre