
Daniel har haft båt vid Gröndals båtklubb i fem år. Han är glad över att inte ha biocidfärger på båten. Foto: Märta Lefvert
Nu ska de giftiga båtfärgerna bort från Mälaren
Nu ska de giftiga båtbottenfärgerna bort från Mälaren. När 2020 är slut ska alla båtägare ha sanerat sina båtar.
- Nyheter
- Publicerad 04:58, 1 maj 2020
En vardag i mars är det ödsligt vid de flesta båtklubbar. Men en och annan båtägare är redan på plats. Daniel är en av dem. Han putsar på sin motorbåt, vid Gröndals båtklubb i Stockholm.
– Det är roligt att göra båten blank och fin även om det är mycket slit också, säger han.
När Daniel köpte sin båt för något år sedan var den redan blästrad från miljöfarliga biocidfärger. Det är han glad för. Det är ett hårt jobb att få bort färgerna och låter man ett proffs göra det kostar det åtskilliga tusenlappar.
Arbetet är väldigt viktigt eftersom Mälaren är många kommuners dricksvattentäkt
Anna Constantinides, Stockholms stad
– De flesta i Gröndals båtklubb har redan fixat det. Klubben har en miljögrupp som var tidigt ute i frågan, berättar han.
Gamla färger läcker ut
När 2020 är slut ska alla båtar med hemmahamn i Mälaren vara sanerade från biocidfärger, det vill säga färger som innehåller koppar, zink eller det totalförbjudna tributyltenn. Det är det gemensamma målet för de flesta kommuner i Stockholms län som ligger vid Mälaren.
– Gamla färger fortsätter att läcka miljögifter både till vatten, bottensediment och mark. Arbetet är väldigt viktigt eftersom Mälaren är många kommuners dricksvattentäkt, för att uppnå god vattenstatus och för att bevara den biologiska mångfalden, säger Anna Constantinides, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad.
Fakta
Räcker inte att måla över
De giftiga båtfärgerna användes i decennier,eftersom de effektivt förhindrar att havstulpaner, musslor och alger sätter sig fast på båtskrovet. Nu har biociderna varit förbjudna i många år, på insjöbåtar. Men det räcker inte att måla över gammal giftig färg med ny, miljövänlig. Den gamla läcker igenom.
Mellan 2016 och 2019 hjälpte därför Stockholms stad båtklubbarna att göra avgiftsfria mätningar på skroven.
– Genom dem fick man reda på hur mycket farliga metaller som fanns på båtskroven. Varje båtklubb fick sedan en rapport att använda som verktyg. Det har varit jätteviktigt för att för att få reda på vilka båtar som behöver saneras, säger Anna Constantinides, som var projektledare.
Fakta
Ökad medvetenhet
Båtklubbarna har blivit allt mer medvetna om vikten av sanering. Många är redan klara, andra jobbar på. Lätt är det inte. Oavsett om man väljer att skrapa, slipa eller blästra (det sistnämnda bör endast yrkesmän göra) ska man ha skyddsutrustning och göra på rätt sätt. Båten ska täckas så noga att inga biocider läcker ut. Det farliga avfallet ska sedan tas omhand av en godkänd transportör/mottagare.
Båt redo för att blästras. Inget miljöfarligt material får läcka ut. Foto: Allblästring
”Skönt att det är gjort”
Vid Gröndals båtklubb putsar Daniel vidare på motorbåten, och ser fram emot en skön sommar.
– Många som inte sanerat sina båtar oroar sig, eftersom det är så dyrt. Det är skönt att det redan är gjort på den här båten, säger han.
Daniel, med båt i Gröndals båtklubb, ser fram emot sommarens båtturer. Foto: Märta Lefvert