Mörka platser kan upplevas som otrygga. Foto: Åsa Sommarström

Nu ska Danderyd bli tryggare – med din hjälp

Har du åsikter på hur polisen jobbar i Danderyd eller känner du dig otrygg i kommunen? Då har du chansen att påverka i årets trygghetsundersökning.

  • Publicerad 14:18, 21 maj 2018

Just nu genomför polisen tillsammans med Danderyds kommun årets trygghetsundersökning. Den riktar sig inte bara till de som bor i kommunen utan även till de som jobbar eller besöker Danderyd. Fokus i undersökningen ligger på hur tryggheten upplevs.

– Själva trygghetsundersökningen görs nu och den fungerar som ett viktigt underlag vad polisen och kommunen ska jobba mot och vad vi kan utveckla brottsförebyggande, säger Caroline Edberg som är kommunpolis i Danderyd.

Undersökningen ligger som en grund och utgör en del av de nya medborgarlöftena.

Polisen syns mer

Efter förra årets trygghetsundersökning tyckte Danderydsinvånarna att polisen skulle synas mer och att vissa platser i kommunen upplevdes som otrygga, till exempel Hortusparkeringen, Mörby Centrum och vissa återvinningsstationer. Idag har polisen fler patruller på dessa ställen.

Polisen tipsar om att starta upp grannsamverkan i områden där det inte finns vilket leda till att området upplevs som tryggare.

– Vi går ut med mycket information om att folk gärna får starta grannsamverkan för att man ska se vad som händer i området, säger Caroline Edberg.

Inbrott oroar

Flera personer är oroade för att drabbas av inbrott eller bilstölder. Något som polisen har svårt att kunna stoppa.

– Tittar man på Danderyds kommun är det väldigt utspritt var inbrotten sker. Vad kan se att inbrott i hushåll sker främst dagtid och bilinbrotten händer oftast nattetid. Vi har inte resurser att vi kan befinna på alla platser samtidigt. Vi vet också att det är främst utländska ligor som utför inbrotten och där behöver man komma till bukt med bättre gränskontroller.

Länk till trygghetsundersökningen.