Efterlängtat. "Vi har förstått att önskan och behovet av att få tillbaka biograf Kaskad har varit ganska stort", säger verksamhetsledaren Mikaela Ribbheden (t v). Anne-Li Ramirez Van de Graaf (t h) pekar ut visionen. Foto: Karoline Montero Araya

Nu ska Blackan få egen bio igen

På Teater Kaskad i Blackeberg ska biofilmerna snart åter rulla i den klassiska 1950-talssalongen. För att finansiera upprustningen som krävs ska företag och privatpersoner få köpa biostolar i utbyte mot sina namn i guld.

  • Publicerad 16:45, 11 jan 2017

Många av våra gäster har pratat om att de varit på bio här när de var unga, att det var här de såg sin första film.

Biograf Kaskad invigdes på 1950-talet i Blackeberg. Men nu är det många år sedan den sista biofilmen visades i salongen. Idag är det istället organisationen OffStockholm som huserar i lokalerna med bland annat teaterföreställningar, musikarrangemang och poesikvällar. 

Kvar i salongen, gömd bakom några kulisser på scenen, hänger fortfarande en gammal filmduk.

– Den är nog original från 1950-talet. Den vittrar förmodligen sönder om du tar på den, säger Anne-Li Ramirez van de Graaf, regissör och konstnärlig ledare på OffStockholm.

Behövs i förorten. "I Stockholm är allt så koncentrerat till innerstan", säger verksamhetschefen Maciek Van de Graaf (mitten) som tycker att det behövs mer kultursatsningar i förorten. Anne-Li Ramirez Van de Graaf (t v) och Mikaela Ribbheden (t h). Foto: Karoline Montero Araya

Blir bio igen

Men snart ska bioupplevelser åter kunna bli verklighet på Kaskad. Gänget bakom OffStockholm har slagit sig ihop med filmtekniksföretaget Light in a room, och drömmer om att få rusta upp biografen.

– Många av våra gäster har pratat om att de varit på bio här när de var unga, att det var här de såg sin första film. Så vi har förstått att önskan och behovet av att få tillbaka biograf Kaskad har varit ganska stort, säger OffStockholms verksamhetsledare Mikaela Ribbheden.

Den vittrande duken ska ersättas av en ny och det tomma projektorrummet fyllas med modern teknik. Högst upp i salongen ska det bli utrymme för bord och stolar där gäster kan ta sig en bit mat under en biovisning.

"Det här med bio har funnits med oss hela tiden, "när ska vi, när är det dags?", och nu är vi där, nu är det dags", säger Anne-Li Ramirez Van de Graaf ( t v). Maciek Van de Graaf (mitten) och Mikaela Ribbheden (t h). Foto: Karoline Montero Araya

Ska bli en upplevelse

Målet är inte att konkurrera med SF-biografer. Istället ska här visas en blandning av en del storfilmer och independent-filmer. Man vill anordna filmfestivaler och bjuda in folk som arbetat med filmerna.

– Vi vill göra det till en upplevelse där det blir ett sammanhang snarare än att bara se en film och sen gå hem, säger Mikaela och fortsätter:

– Ska vi visa till exempel den senaste Star Wars-filmen, då kör vi kanske en temavecka med alla Star Wars-filmerna.

Det hela är en stor satsning, något som behövs i förorten, menar initiativtagarna.

– I Stockholm är allt så koncentrerat till innerstan. Visst, det finns en stor bio i Vällingby men de visar ju bara de senaste storfilmerna, det här ska bli mer kulturellt, säger verksamhetschefen Maciek van de Graaf.

Stolarna ska finansiera

Mellan en halv och en miljon kronor räknar man med att kalaset kommer att kosta. Pengar som man dels hoppas få in genom en så kallad kick-starter, en form av sponsring. Bland annat kan de röda, knarrande biostolarna få spela en roll i finansieringen.

– Vi fick en idé från en bio i Leksand, där kunde man "köpa" biostolarna och få en guldpläterad skylt med sitt namn på dem, säger Anne-Li.

Den som inte är sugen på sitt namn i guld kan istället sponsra genom att till exempel köpa en privat karaoke- film- eller improvisationsteaterkväll i lokalerna.

Någon oro för att pengarna ska utebli verkar inte hålla initiativtagarna vakna om natten, istället är de fullt fokuserade på att projektet ska bli av.

– Det här med bio har funnits med oss hela tiden, "när ska vi, när är det dags?", och nu är vi där, nu är det dags, säger Anne-Li. 

Målet är att de första gästerna ska kunna ta plats i biostolarna till hösten 2017.

...satsar också på onlinevisning

Med onlinevisning kan flera biografer samarbeta under till exempel filmfestivaler. Om en biograf livesänder en intervju med regissören till en film kan andra ansluta sig och visa intervjun. Människor som av olika anledningar har svårt att ta sig till en biograf kan ta del av upplevelsen hemifrån.

– Det är väldigt framtida. En liten biograf som Kaskad i Blackeberg kan då nå en mycket större publik än vad de skulle ha gjort annars, säger Ove Valeskog, filmregissör och verksamhetsledare på Light in a room som tillsammans med OffStockholm ska återskapa biograf Kaskad.

Visa merVisa mindre