Jarl-Erik Rollen, Susanna Elfors, Andreas Sidkvist och Hossein Shahrokni. Foto: Christian Johansson

Nu ska Bagisborna dela på sina prylar

Låna ut din borr, gå ut med någons hund eller ät tillsammans. Ett nytt projekt från KTH ska få Bagarmossenbor att hjälpas åt och dela på både prylar och kunskaper. Alla i området är välkomna att komma med idéer.

  • Publicerad 13:23, 5 okt 2017

– Det fina med delningsekonomi är att det är bra både för miljön och den egna privatekonomin, samtidigt som folk träffar varandra och får nya kontakter, säger Hossein Shahrokni, projektledare för LocalLife på KTH.

Onsdag 11 oktober drar han tillsammans med Susanna Elfors och Andreas Sidkvist igång ett pilotprojekt i Bagarmossen. Tanken är att boende i området, genom att använda en webbsida eller app, både ska kunna hjälpa varandra, dela på saker och träffas i olika aktiviter.

Det kan exempelvis handla om att man lånar ut verktyg till varandra, träffas och byter kläder, hjäper någon att sätta upp en hylla eller laga en dator. Eller att man ordnar en konsert, filmvisning eller ett matlag.

– I huvudsak ska det vara gratis. Eventuellt kan det funka om någon ungdom som vill ha lite betalt för att gå ut med någons hund får det. Men det ska inte vara ett sätt för professionella att sälja tjänster. Blocket missbrukas ju lite på det sättet, men vi ska se till att sådana avarter försvinner, säger Susanna Elfors.

Local Life /Grannsamverkan

Det hela började för 3-4 år sedan när KTH forskade om hur framtida städer ska se ut.

– Det vi såg var att både tjänstemän och politiker pratade om medborgaren i fokus. Och att målet var engagerade medborgare, men att man misslyckades med det i praktiken. När områdena var klara hade man istället skapat lösningar som passade kommunen, politiker och byggherrar, säger Hossein Shahrokni.

Det blev startskottet för LokalLife som handlar om att skapa ett socialt nätverk för lokalsamhället. I takt med att människor flyttar har man inte alltid sina vänner och släktingar nära, men via projektet hoppas man nu kunna skapa nya nätverk.

– Om människor inte känner dem som bor i husen bredvid så minskar tryggheten. Det här handlar både om att öka tilliten mellan människor och att förenkla så att människor kan hjälpa varandra i sin vardag, säger Hossein Shahrokni.

Den första aktiviteten blir en hoffice på Bagarmossen resilience centre. Konkret innebär det att människor som jobbar eller studerar i området träffas i deras lokal och jobbar med sina egna grejer, med paus för diskussioner och en gemensam lunch.

  Vi tänkte att man i en av pauserna ska få komma med idéer på vad man vill göra lokalt här i området för att hjälpa andra. Och vilka lokala events man skulle kunna ha, säger Susanna Elfors.

De som är med kommer även att få skapa sin egen profil på LokalLifes hemsida och skriva vad de kan hjälpa andra i området med.

Inom projektet har man även pratat om hur man skulle kunna sammanföra människor som har barn och behöver hjälp eller saknar nära släktingar med människor som har tid och gärna vill ha barn i sitt liv men saknar egna barn eller barnbarn. Vilket delvis kan vara problematiskt eftersom exempelvis pedofiler ju kan söka kontakt.

– Vi har inte riktigt löst det där, men funderar på om man exempelvis kan ordna matlag eller andra träffpunkter så att folk får lära känna varandra och knyta egna kontakter, säger Susanna Elfors.

Fakta

Nu startar LokalLife i Bagis

LokalLife är en webbtjänst och app som ska användas för att få grannar att hjälpa varandra och dela tid, prylar och gemenskap.

Onsdag 11 oktober kl 9-16 kan Bagarmossenbor komma med egna idéer hur man kan hjälpa sina grannar.

Projektet är ett samarbete med KTH och kommer pågå i Bagarmossen i 1 år.

Efter Bagarmossen kommer man även att testa projektet i Norra Djurgårdsstaden och Hammarby sjöstad.

Den som vill delta i det första hofficet 11 oktober anmäler sig på Andreas@locallife.se

Visa merVisa mindre