Nu ska årets bilfria dag bli bilfri på riktigt

En hel dag utan bilar i centrala Stockholm. Det är målet när Stockholms stad återigen spärrar av City söndagen den 18 september. Och den här gången utlovas vakter och vägspärrar för att hålla bilisterna borta.

  • Publicerad 10:45, 7 sep 2016

Det var i september förra året som Stockholms stad spärrade av City och genomförde bilfri dag för första gången.

LÄS ÄVEN Ris och ros efter "bilfria" dagen: "Bilister flyttade på avspärrningarna"

Arrangemanget blev uppskattat men fick också kritik för det höga antalet bilar som trotsade skyltar och körde inne i den bilfria zonen. Även näringsidkare hade synpunkter eftersom det blev svårt att ta emot leveranser.

Vakter med flaggor

Inför årets upplaga utlovas bättring. Trafikkontoret har också gjort vissa justeringar av programmet för att undvika konflikter.

Området som bilar portas ifrån är detsamma som förr, mellan Slussplan i söder och Klarabergsgatan i norr samt mellan Vasagatan i väster och Nybroplan i öster. Men antalet timmar har kortats. Förra året var det bilfritt dygn, den här gången är det 9-18 som gäller.

– I år ska vi också ha flaggvakter vid alla 18 entréer till det avspärrade området samt staket och vepor för tydligare markering, säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret.

Massor med information

Trafikkontoret gör en massiv informationsinsats inför bilfria dagen, med radioreklam, fönsterskyltar, annonser på bussar, banners, Facebookannonsering och annonser i lokaltidningar.

– Vi har också gjort ett stort boende- och företagsutskick. Det gick vi ut med före sommaren, säger Anders Porelius.

Syftet med den bilfria dagen är att ge stockholmarna en uppfattning om hur stan ser ut med färre bilar och ge folk en möjlighet att uppleva stan på ett nytt sätt.

Alla varuleveranser, taxibilar och turistbussar är portade men färdtjänst och SL:s bussar är tillåtna inom området.

– Viss omläggning kan komma att ske av SL:s bussar och i så fall finns informationen på sl.se när det blir dags, säger Claes Keisu på SL:s pressavdelning.

På söndag 18 september blir det stopp för alla bilar här. Foto: Andreas Jennische

Andra aktiviteter

På Strömgatan blir det aktiviteter för både vuxna och barn den 18 september klockan 10-16.

Du kan testa parkour, cykelskola för barn, delta på guidade turer och gå på tipspromenad. Du kan även passa på att serva din cykel, testa en lådcykel eller låna en cykel från City Bikes och mycket mer. På plats kan du även träffa representanter från Stockholm stad.

Fler frågor och svar om bilfria dagen här.

Under dagen är det också en stor lastcykelmässa i Kungsan och på eftermiddagen fylls gatorna i City av Cykelkarnevalen.

Visa merVisa mindre

Karta över det bilfria området söndag 18 september. Innanför den orangea markeringen är det förbjudet att köra bil. Foto: Stockholms stad trafikkontoret