Feministisk stadsplanering med Husby som förebild. Foto: Arkivbild: Anna Z Ek

Nu ska alla stadsdelar tänka som Husby

Nu ska alla lokala centrum i Stockholm ha feministisk stadsplanering med Husby som förebild. I Husby börjar det synas några konkreta resultat, medan annat går trögt. – Snart flyttar kaféet i centrum närmare Husby träff, säger Jenny Berglund, ombyggnadschef för Svenska bostäder.

  • Publicerad 14:16, 8 mar 2017

På senaste kommunfullmäktigesammanträdet antogs en strategi för levande lokala centrum som ska gälla för hela staden. En del i riktlinjerna är feministisk stadsplanering som Husby var först med i staden när Svenska bostäder satte igång med ombyggnaden av centrum för snart två år sedan.

Nu ska samtliga stadsdelar ha jämställd stadsplanering i åtanke i sina centrum.

I Husby är ett av målen att utforma den offentliga miljön på ett sätt som gör att både kvinnor och män vill vistas i den. För att kunna göra det har de tagit hjälp av de boende som har fått lämna in synpunkter.

– Vi har haft workshops och seminarium där vi inte bara har pratat om stadsplanering utan även om hur man gör livet i förorten mer jämställt och feministiskt, säger Jenny Berglund.

I Husby handlar det mycket om trygghet, berättar hon.

Tillsammans med SL jobbar Svenska bostäder med att utforma tunnelbanenedgången mot Trondheimsgatan på ett tryggare sätt.

– När det gäller andra fysiska utformningar går det trögare på grund av detaljplaneprocessen. Det som syns konkret snart är att kaféet i centrum ska flyttas närmare Husby träff för att locka båda kvinnor och män, säger Jenny Berglund.

Kaféet kommer även att få ett bageri. En ny restaurang ska öppnas i samma del av centrum.

Andra idéer som ska få fler kvinnor att ta plats i centrum är en uteservering eller olika slags aktiviteter på torgen, som till exempel utomhusteater.

– För att feministisk stadsplanering som få en riktigt bra effekt måste alla bostadsbolag och förvaltningar jobba tillsammans, säger Jenny Berggren.