Nu siktar Akropol mot högsta ligan

Akropols damer har dominerat basketettan de senaste två säsongerna. Nu vill klubben ta klivet upp i högsta ligan. En formell ansökan har skickats till basketförbundet.

  • Publicerad 19:24, 16 feb 2014

– När vi har ett så duktigt lag som för andra året i rad toppar basket-ettan, så vill vi självklart ge dem chansen att spela där de borde spela, säger Jimmy Larsson-Hagberg, vice ordförande i Akropol BBK.

Klubben har redan skickat in en formell ansökan till Svenska Basketförbundet, men vägen till damligan är lång.

För att få grönt ljus av förbundet krävs att Akropol kan visa upp en god ekonomi och en fungerande organisation.

En godkänd arena har klubben redan i Ungdomens Hus som huserar Rullstolsligan och var hemmaborg för Akropols herrar när laget var uppe i ligan 2003–2008.

– Det kommer att krävas en kraftansträngning från klubbens sida för att ta klivet upp, säger sportchefen Johnny Ishak.

Framförallt måste klubben dra in mer pengar. Ett damligalag omsätter minst 700 000 kronor, enligt Akropols sportchef. Vilket innebär att ytterligare en halv miljon kronor i intäkter måste in jämfört med idag.

– Vi jobbar hårt för att få nya sponsorer, stora som små, och hoppas på att de i närområdet vill stötta det här laget som i stort sett består av spelare som vuxit upp på Järvafältet, säger Johnny Ishak.

Organisationen måste utökas och Akropol hoppas på att få tillbaka klubbens gamla eldsjälar.

Men även om klubben vinner basketettan norra, går laget inte upp direkt.

Seriesegrarna, samt tvåorna, i de båda division 1-serierna konkurrerar om två ligaplatser. Om alla fyra anmäler intresse och blir godkända av förbundet väntar kval.

För Akropols lagkapten Özlem Alkan är en dröm på väg att bli sann.

– Det känns faktiskt kul att ett lag från förorten får vara med. I basketettan känns det inte som att man får den utmaning som man behöver, säger hon.

Att Akropol skulle missa seriesegern och det eventuella kvalet till damligan tror hon inte.

– Om vi verkligen vill upp så tror jag inte att något kan stoppa oss. Och vi har velat gå upp i två år nu, säger Özlem Alkan.

Damlaget, och särskilt förra landslagsstjärnan Nina Baresso, har drivit ligafrågan internt i klubben.

– Hon vill visa att hon fortfarande håller på liganivå. För oss är det viktigt att Nina och Cecilia Ferm är kvar, säger Johnny Ishak.

För att hävda sig i ligan krävs även fyra–fem nyförvärv, framförallt långa spelare. Akropol kommer att behålla stommen i laget och även framöver satsa på egna spelare.

– Här har vi ett gäng som spelat ihop länge och tillsammans gått upp genom seriesystemet. Det vore så häftigt att visa för andra att det faktiskt går, trots att det är svårt att behålla tjejer inom idrott, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

Fakta

Bildades ur Akropolis IF

Akropol BBK bildades 1986, fram till dess var klubben en sektion av Akropolis IF.

Klubben växte snabbt och hösten 1990 hade Akropol 450 aktiva spelande ungdomar.

Åren 1990-96 deltog klubben i alla finaler i Stockholmsserien, i flera SM-finaler, samt i Scania Cup, inofficiella skandinaviska mästerskapen.

2003 tog Akropols herrar klivet upp i svenska Basketligan, en serie man spelade i till 2008.

Visa merVisa mindre