Portvägen. Tunneln vid Portvägen mellan Täby och Danderyd börjar ta form. Ett stenkast norrut ska den andra tunneln byggas. Foto: Anton Kyhlbäck

Nu ser portvägen ljuset i tunneln

Om allt går som det ska kan tunneln vid Roslagsbanans station i Enebyberg öppnas redan innan årsskiftet, meddelar SL.

  • Publicerad 16:17, 8 sep 2022

Arbetet går enligt tidsplan och under våren 2023 ska allting vara färdigställt.

Elin Lindström, presskommunikatör på SL. Foto: SL/pressfoto

Arbetet pågår för fullt vid portvägen i Enebyberg. Går man förbi byggarbetsplatsen ser man nu ett hål titta fram bland grävskopor och grus, där det innan var en asfalterad väg.

Arbetet går framåt, meddelar SL.

Planen är att göra om korsningen för att skapa en säkrare trafikmiljö.

– Under sommaren har vi arbetat med de delar av den planskilda korsningen som är kopplad till själva järnvägen. Vi har färdigställt den järnvägsbro som Roslagsbanan nu kör på vid Enebyberg, och det innebär att stationen är öppen och att trafiken kan köra, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Mindre arbeten klara

Under sommarens avstängning har de även gjort mindre arbeten på spåren.

– I samband med avstängningen har vår underhållsleverantör passat på att genomföra de löpande arbeten som är enklare att göra när banan inte är trafikerad. Det handlar till exempel om att byta ut gamla slipers, säger Elin Lindström.

Kan öppna vid årsskiftet

Fortsatt är övergången vid Portvägen avstängd för trafik, vilket påverkar både cyklister och bilister som får hitta andra vägar.

– Arbetet går enligt tidsplan och under våren 2023 ska allting vara färdigställt. Vi arbetar dock för fullt för att kunna öppna gångtunneln redan innan årsskiftet, säger Elin Lindström.

Just nu pågår arbetet med att öppna viadukterna.

– Dels gångvägen, dels bil- och cykelvägen.