Nu sätts nya tunnelbanetågen i trafik

Nu sätts de nya tunnelbanetågen in i trafik med passagerare. Ikväll är premiärturen.

  • Publicerad 17:37, 11 aug 2020

NÖJD. Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons under premiärturen. Foto: Pressbild

Sedan förra hösten har SL:s nya tunnelbanetåg, C30, testats på röda linjen. Men utan passagerare. Nu är det dags för stockholmarna att få känna på de vagnarna. Ikväll hålls en pressvisning och sedan är tanken att tågen ska börja dyka upp i trafiken och ta emot resenärer för skarpa testturer innan de kommer ingå i det ordinarie trafikutbudet.

– De kommer inte köra schemalagda turer utan kommer dyka upp mellan de ordinarie turerna. De har inte testats med resenärer tidigare så i början kommer testerna framförallt att göras utanför rusningen då det finns mer plats på spåren och sedan utökas framöver. Det innebär att det är svårt att säga hur ofta de kommer att köra och blir det till exempel en stor störning i trafiken så blir det mindre utrymme och då kommer de inte att köra, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

FILM: Nu testas nya tunnelbanetågen på dagtid

De nya vagnarna är 70 meter långa, rymmer 140 sittande och 490 stående passagerare. Sittplatserna har blivit färre för att få in fler passagerare, något som fått en del kritik. Dessutom finns luftkonditionering, digitala informationsdisplayer, realtidskameror i de nya tågen. Totalt ska 48 tåg (96 vagnar) levereras successivt fram till och med 2022 till en kostnad av 5 miljarder, enligt tidigare uppgifter från SL.

Men även om intresset för de nya vagnarna har varit stort uppmanar SL till att man inte ger sig ner i tunnelbanan om man inte måste på grund av gällande restriktioner.

– Folkhälsomyndighetens rekommendation att inte åka kollektivt om man inte behöver gäller fortfarande så det ska man ha i bakhuvudet. Behöver man inte åka så får man vänta lite, säger Elin Lindström.

Region Stockholm har även gjort en film där man kan resa digitalt med de nya vagnarna längs röda linjen. Den ses här.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) var nöjd med premiärturen.

– Nu är det premiär för 70 meter skönhet i Stockholms tunnelbana. Det här är en historisk milstolpe. Det är flera decennium mellan de tillfällen vi får nya tunnelbanetåg, men i dag är en sådan stor sådan dag, säger han i en kommentar

– Med denna trafikstart tas ytterligare steg för att ge länet världens bästa kollektivtrafik, med nya, moderna tåg och en moderniserad tunnelbana i världsklass. SL-resenärerna kommer nu att kunna resa framtidens tunnelbana när vi under kommande år steg för steg rullar ut de nya vagnarna.

PREMIÄR. Nu sätts de nya tunnelbanetågen i trafik med resenärer. Foto: Albin Tingstedt