Nu ska det bli enkelt att skicka gammal elektronik till återanvändning. Foto: Charlotte Årling

Nu satsar staden på egen sophämtningstjänst

Nu ska det bli enklare att bli av med trasiga möbler och skrot med hjälp av stadens nya webbtjänst för sophämtning.

  • Publicerad 07:00, 1 nov 2019

I vår lanserar Stockholm vatten och avfall (Svoa) en webbtjänst för att göra det enkelt att bli av med oönskade möbler.

Förbjudet köra andras skräp till tippen

– Vi vill hjälpa dem som inte har bil och kanske har svårt att få ut sin gamla soffa. Alla som har avfall ska kunna lämna det på rätt ställen, säger Petra Holgersson, pressansvarig på Svoa.

I webbtjänsten kan användare välja vad de vill bli av med och få ett uppskattat pris. Priset utgår från tyngd, volym, hur många personer som behöver hämta något och hur lång tid det tar.

– Det blir billigare om man bär ned en soffa till gatan själv och möter transportören. Alla entreprenörer vi nu handlar upp måste utgå ifrån prislistan, säger Petra Holgersson.

Hård kamp om uppdragen i populär app

Enbart kommuner får ta hand om hushållsavfall och av den anledningen har staden förbjudit den populära appen Tiptapp att erbjuda den här tjänsten. Länsstyrelsen gav nyligen staden rätt men Tiptapp har överklagat förbudet vidare och tills vidare fortsätter verksamheten som vanligt. Eftersom Svoa:s entreprenörer å sin sida upphandlas av staden kommer de att ha rätt att ta andras avfall till återvinningscentralen.

Är det här stadens svar på Tiptapp?

– Vi vill inte gärna jämföras med Tiptapp. Det här är ingen ny tjänst utan vi har utvecklat tjänsten vi har redan idag, säger Petra Holgersson.

– Vi har sett att det finns ett stort behov bland våra medborgare och det ingår i vårt uppdrag möta det. Man ska enkelt kunna bli av med sitt avfall, på ett miljöriktigt sätt och med goda arbetsmiljöförhållanden.

Webbtjänsten kommer att vara anpassad till mobiltelefon, men någon app blir det nog inte.