Nu samlas namn för att rädda Gamla Lidingöbron

Kampen för att rädda Gamla Lidingöbron fortsätter. Sara Göransson, VD för företaget som vill bygga lägenheter under bron är kritisk till att kommunalrådet Daniel Källenfors avfärdar deras förslag. – Mitt företag har den kapacitet som krävs för att uppdatera detaljplanen, säger Sara Göransson.

  • Publicerad 15:50, 28 sep 2018

Bara dagar innan Lidingö stad ska fatta beslut om vem som ska vinna upphandlingen att få riva Gamla Lidingöbron och bygga en ny bro har debatten om att bron bör räddas blossat upp.

– Mitt företag Urban Nouveau med sina partners har den kapacitet som krävs för att uppdatera detaljplanen och att vara projektledare genom nödvändiga förändringar tillsammans med ansvariga instanser –  Stockholms stad, SLL, Trafikverket och Miljödomstolen, Sager Göransson, VD som jobbat på förslaget under många år.

Spektakulärt förslag

Flera gånger har de varit i kontakt med både politiker och tjänstemän i Lidingö stad som enligt Göransson bara gett dem positiva signaler.

Förtaget Urban Nouveau har lanserat ett spektakulärt förslag som går ut på att bevara bron och finansiera renoveringen av bron genom att bygga lyxiga lägenheter under bron.

Göransson: ”Vi spar pengar”

Men kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M), varnar för att förslaget kan försena broprojektet så mycket som fem år. Dessutom äventyras bidrag  från Trafikverket på över 300 miljoner, menar Källenfors.

Sara Göransson, Urban Nouveau och deras samarbetspartners menar dock att deras förslag skulle spara pengar.

– Vårt förslag har genomgått fullständig kostnadsberäkning och ligger 113 miljoner kronor lägre än Lidingö stads budget om 700 miljoner kronor för att riva Gamla Lidingöbron och bygga en ny bro, säger hon.

Vill ha möte med alla Lidingöbor

Nu har hon och partnern Filipe Balestra startat en namninsamling för att förmå kommunen att avbryta upphandlingen.  Redan har nära 500 personer skrivit på. De vill nu ha ett publikt möte på stadshuset för att presentera sitt förslag i detalj.

– Det vore ett stort misstag att riva bron. Vi har arbetet med två av världens bästa ingenjörer Adão da Fonseca och Cecil Balmond, i brosammanhang vet alla vilka de är, säger Filipe Balestra.