RUSTAS. Enligt fastighetskontoret kommer fasaden inte att ändras något och de har en antikvarie inkopplad för att byggnadens ska behålla sin ursprungliga karaktär när det gäller material och färger. Foto: Per Brandt

Nu rustas öde 1800-talshuset på Kungsholmen

Nu har renoveringen av Smeduddsannexet dragit igång. Men något avtal för en ny aktör finns ännu inte klart.

  • Publicerad 06:00, 25 sep 2021

Tidigare i år basunerade staden via fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) ut att det, efter att ha stått öde i flera år, skulle bli något av med Annexet vid Smedsuddsbadet.

Nattklubbsprofilen Jakob Grandin och hans bolag är tänkta att hyra kåken av staden och fylla både det och området med nytt innehåll som bland annat restaurang eller kafé. De har även planer på att bygga upp tidigare nedbrunna byggnader för att skapa bland annat bastubadhus berättade Grandin tidigare i år.

Nattklubbsprofil tar över öde 1800-talshus på Kungsholmen

Stadens förhoppning var att dra igång renoveringen under våren eller sommaren. Så blev det inte. Men nu är den yttre renoveringen, som staden ska stå för, igång.

Enligt fastighetskontoret ska renoveringen av fasaden, tak och vatten, avlopp, värme och ventilation vara klart innan årsskiftet. Även markytan runt huset ska fixas till samt ska källaren renoveras. Summa: 1,5 miljoner kronor.

Välkommen in i ödehuset som nattklubbsprofilen ska väcka till liv

Planen är sedan att kommande hyresgäst ska stå för den invändiga renoveringen enligt fastighetskontoret.

Men även om det fortsatt är planen att Trädgården-grundaren ska ta över huset så finns det ännu inget påskrivet avtal enligt fastighetskontoret. Det oroar inte Dennis Wedin som uppger att det är "glädjande att renoveringen nu är igång".

– Jag är inte alls orolig för det, utan vi har en tät och god dialog med aktören. Jag ser verkligen fram emot att få till det här i närtid. Smedsudden kommer nu förvandlas till en fantastisk plats med en seriös aktör som rustar upp. Exakt när verksamheten står klar får vi återkomma till när avtalet är påskrivet, men staden jobbar hårt för att processen ska gå smidigt till.

Mitt i Kungsholmen har sökt Jakob Grandin

Smedsuddens historia

Smedsudden kallades förut Marieskär eller Smedsholmen och var i mitten av 1700-talet en ö.

1812 köptes udden av Abraham Fineman, som byggde en malmgård, Sjövillan.

I slutet av 1800-talet förvärvade Oscar Fredrik Kreüger udden och lät bygga en mindre malmgård, med två trävillor, Krügerska villan och annexet.

Kreüger sålde senare östra sidan av Smedsudden till Nya Ånglupsaktiebolaget som byggde hamn, verkstadslokaler och personalbostäder.

På 1930-talet köpte staden Kreügers del av udden och anlade en park.

I Sjövillan huserade konstnärskolonin Smedsuddskolonien i början av 1900-talet. 1936 brann Sjövillan ner.

På 1970-talet rustade Stockholms stad upp området och Smedsuddsbadet invigdes. Den gamla Krügerska villan rustades upp till kafé men brann ner 1997.

Annexet, som tidigare användes som klubbhus åt Stockholms kajakklubb samt innehöll kafé till 2016, är den enda kvarvarande bebyggelsen. Huset har stått tomt sedan 2016 då staden tomställde det för att renovera och göra det till ett slags sportscenter året om, men fick sedan tomt i kassan och det lämnades öde.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre

NYTT INNEHÅLL. Smedsuddsområdet ska fyllas med nytt innehåll hoppas staden. Foto: Per Brandt