Globen. Foto: Sören Andersson/2see.se

Nu rustas Globen upp – i raketfart

Nu har renoveringen av Globen startat. På grund av corona kan arbetet utföras snabbare än planerat eftersom arenan står tom.

  • Publicerad 11:56, 18 aug 2020

Upprustningen av Globen kan gå fortare än planerat eftersom alla evenemang är inställda på grund av corona.

– Det här gör att vi kan utföra stora och störande underhållsarbeten på ett effektivt sätt. Vi har alltså fått en möjlighet att göra väldigt mycket med Globen, som är svårt att göra med full verksamhet igång. Vi kan göra arbeten på större ytor på en gång istället för att bara göra små ytor i taget, säger Mats Viker, vd på SGA Fastigheter AB som äger och förvaltar bland annat Globen.

Just nu renoveras toaletter, ytskikt i foajéer, belysning byts ut och man ser över ventilation och styrsystem. Det görs även underhåll på hissar.

Världsaktörer får skapa "nya" Globen

När det gäller det stora projektet att bygga om Globen till en modern eventarena för 2020-talet, pågår ett upphandlingsförfarande.

– Vi har sammanställt vilka behov vi har att förändra själva arenarummet i Globen för att säkerställa Globen som en multiarena för såväl sport som konsert i framtiden. Detta har vi publicerat för världsmarknadens aktörer som har fått komma in med konceptförslag. Vi fick ett antal förslag precis före sommaren, som just nu håller på att utvärderas, säger Mats Viker.

”Nya” Globen ska kunna skalas upp och ned från cirka 6 000 till 14 000 besökare beroende på vad det är för evenemang.

– Genom en flexibel lösning, för såväl akustik som ljus, ska Ericsson Globe kännas som en intim arena som upplevs som fullsatt, och med en fantastisk stämning, oavsett publikstorlek och arrangemang, säger Mats Viker.

Staden tappar stora intäkter kring arenorna